View Single Post
Eski 22-01-2015, 23:30   #49
Muda
Ağaç Dostu
 
Muda's Avatar
 
Giriş Tarihi: 12-02-2013
Şehir: Afyonkarahisar
Mesajlar: 3,802
Sayın Milla;
Daha önce de çeşitli defalar yazmıştım. Tohumların tamamını ekmek yerine bir kısım tohumları ekip onların başlarına bir şey geldiği zaman kalan tohumlarla devam etme durumu söz konusu olabiliyor. Bir kısım tohumlar da ilk yıl ekilip ikinci yıl çiçeklenen veya bir yıldan fazla ömürlü olan çiçekler. En basiti ezan çiçeği tohumu, hüsnüyusuf, sedef çiçeği, vs. Hatmi, sarı kantaron, adaçayı, kekik gibi birden fazla yıl yaşayan bitkiler de söz konusu. Bir bitki soğuklara dayanıklı çok yıllık olunca ben daha çok seviyorum. Bir kere ekip birden fazla çiçek veya ürününü alabiliyorsunuz. Benim tohum alarak yetiştirdiğim adaçayından iki yıldır çiçek dahi alamadım. Verdiğim bir kişide ise çok güzel çiçekleri ve tohumları oldu. Bu yıl yerlerini değiştirdim. En azından su verebileceğim yere geldiler.

Ben de bu yıl yüz civarı tohum sahibi oldum. Tabi elimde olan kendi yetiştirdiğim tohum vs. de var. Çok iyi olmasa da uğraşıldığı zaman ürün veren uzun zamandır hemen hemen hiç kullanılmamış toprağım var. Saksıda yetişen ürünler toprakta yetişen ürünlere göre çok daha zor yetişiyorlar. En büyük problemlerden biri tohumların saflığının korunması yanı sıra çok iyi kataloglama yapıp karıştırmadan dikmek ve onların karıştırmadan tohumlarını alabilmek. Bu yıl yirmi kadar domates çeşidi diktim. Fideleri diken arkadaşın benim sıralama uymaması sonucunda çeşitlerin büyük bir kısmını karıştı. Daha sonra da topladığım tohumlarda etiketlemede sorunlar oldu. Bu nedenle yetiştirmiş olduğum tohumları gönderen arkadaşlar da olunca elimdeki tohumları paylaşamadım.

Ben elimden geldiği kadar yetiştirmeye çalışacağım. Her yetiştiren arkadaş tohum paylaşım etkinliğine bir kısım tohum gönderebilse her yıl çok daha fazla tohum paylaşılmış olur. Geçtiğimiz yıl fide olarak çoğunlukla domates yapabildim. Biber çok az ektim. Bir süre sonra fide olarak dikme durumum söz konusu olmadı. Bir kısmını da toprağa ektim. En çok üzüldüğüm her iki fasulyeden nerede ise ürün alamamam. Bu yıl yeniden talepte bulunmak durumunda kaldım. Kalan bir kısım tohumları bu yıl ekebildiğim kadar dikeceğim. Her yıl daha fazla tecrübe kazanıyoruz.

Size büyük bahçeli bir yer gerekiyor. İnşallah o da olur.

Ben çok daha küçük bir yere razı iken bakamayacağım büyüklükte tamamen organik işlemesi zor bir yerim oldu. Moralinizi bozmayın. Biraz bir şeyler yetiştirince ne kadar zor bir işle uğraştığımızı fark ediyoruz.

Arkadaşların anlatmak istediği ürün yetiştirmek zor. Tohum almak daha zor. Bir kısım tohumluk olarak bıraktıklarım uzun bir süre ürün veremediler. Tohumlar tamamen olgunlaşınca yeniden başladılar ancak havalar soğudu. Rengarenk domatesler dururken tohum alacağım diye nerede ise sürekli olarak domates satın aldım. Bir kısmı bozuldu dondu. En güzel tarafı her yıl yeniden taze bir başlangıç yapıyorsunuz. Yeni tatlar ve lezzetleri keşfediyorsunuz.

Hepimize kolay gelsin. Umarım istediğimiz gibi ürünler yetiştirebiliriz.

Muda Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön