View Single Post
Eski 21-01-2015, 18:46   #10
MeyveliTepe
agaclar.net
 
MeyveliTepe's Avatar
 
Giriş Tarihi: 22-03-2007
Şehir: Kocaeli
Mesajlar: 8,962
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi hosseda Mesajı Göster
Elektrikli kombi (kalorifer) ile iki aydır ısındık ve ilk faturası geldi. 569 TL.
Kalınan gün sayısı 15 anca deyebilirim. Aydınlanma vs. ihtiyaçlar için 69 TL. yaklaşık düşersem ısınmaya 500 TL. kalır. Gün başına 35 TL. demek lazım.

Düşünüyorum sisteme güneş enerjisi ile su ısıtmayı eklemelimiyim diye. Bahçe de yer müsait, güneş bol ancak bu ilave için toplu bir ödeme yapacağım ve ısıtılan suyun depolanması olmazsa sadece güneşli günlerde ve gündüz vakti faydasını göreceğiz. Bunun yanında bahçede fabrikamsı görüntüler yaratılacak. Sağlayacağı faydanın parasal karşılığı da pek öyle mühim miktarlar olmaz herhalde diyorum kendi kendime.

Araştırmakta fayda var genede...
Demek ki evde devamlı otursanız ayda 1100 TL ödeyeceksiniz. Yılda 5500-6000 TL civarı eder. Genelde bu gibi yatırımlarda 5 yılda kendini ödeyen bir sistem yapılabilir (feasible) olarak nitelenir. Yani 5 yıllık işletme masrafları + yatırım 30 bin TL civarında tutacak bir sistem, 5 yıl sonrasında düşük işletme maliyeti sebebiyle avantaj olacaktır. Buna konfor beklentisini de ilave etmek gerekir tabii.

Sizin probleminiz evde devamlı oturmayışınız. Bu yüzden yapacağınız her yatırımın geri dönüş süresi katlanarak uzuyor. Aynı durumda olsaydım güzel bir döküm kuzineyi tercih ederdim sanırım.

MeyveliTepe Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön