Konu: Nergis
View Single Post
Eski 07-01-2015, 20:13   #2338
pria
Ağaç Dostu.
 
pria's Avatar
 
Giriş Tarihi: 06-08-2009
Şehir: Çanakkale
Mesajlar: 6,526
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Imay Mesajı Göster
Balkondaki tüm bitkiler dondu. Nergis, sümbül, anemon, frezya, lale, mis zambağı... Daha bir sürü bitkim vardı hepsi dokunsam çıtır çıtır kırılacak haldeler. Karaburunların hepsi tomurcuk kapsülünü patlatmış haldeydi. Üstlerine kar da yağmadı ama donmuşlar. Gündüz böyle değildi. 1 haftadır su vermemiştim. Toprakları ıslak değil. Ne yapayım bu saatten sonra? Sizler ne yaptınız?
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Milla Mesajı Göster
sayın Imay,
Aynı sorunu ben de yaşıyorum sabahtan bu yana. Hepsi donmuştu, kalınca yüzde yüz kaybedeceğimi anlayınca ısıtmasız bir ortama hepsini aldım ve saatlerce kendi hallerine bıraktım. Ardından azar azar vitaminli su ile suladım. Şimdi biraz dirildiler. Dayanırlar diye kaktüsleri daha geç aldım ama hepsi suya kesmiş. Onları da saksılarından çıkarıp, kökleriyle kartonlara sardım,inşallah kurtulan olur. Çok beklenmedik bir durumdu. Çok üzgünüm
Sayın Milla,
Ben sayfanızda yazı yazarken siz de aynı sorunla ilgili buraya yazıyormuşssunuz..Eğer saksılarınızdaki toprak taa saksı dibine kadar tümüyle donmadıysa soğanlı bitkilerinizin donup öleceklerini sanmıyorum..Kaktüsler ılıman bölge bitkileri olduğu için bu don olayından aşırı etkilenmeleri normaldir.

Milla / balkon

Sayın Imay,

Hemen ümüdinizi yitirmeyin..Keşke yoğun kar yağıp tüm saksılarınız kar altına gömülseydi..Kar keşke bir yorgan gibi örtseydi bitkilerinizi..O zaman hiç üzülmenize gerek kalmazdı..

Bir an evvel onları kapalı serin balkonunuz varsa oraya taşıyın derim..Eğer kapalı balkonunuz yoksa saksılarınızı polietilen örtüyle diplerine kadar iyice sarınız..

Eğer saksılarınızdaki toprak tümüyle donmadıysa soğanlarınızın öleceğini sanmıyorum..Bir haftadan beri sulamamış olmanız ve toprağın az ıslak oluşu avantajdır sizin için..
Eğer toprak tümüyle donup kökleri sıkıp öldürmediyse, yapraklardaki boyun bükmeler, sarkmalar sizi yanıltmasın..Havalar ısınınca onlar tekrar dirilip canlanırlar..Önemli olan saksının içindeki toprağın tümüyle donmasını önlemektir..Bu sayede kökler zarar görmeyecek ve ortam ısındıkça yapraklar tekrar canlılığını kazanacaktır.

Ben de sizlerin yazdığı bu mesajları okuyunca biraz panikledim..
Çünkü 5 büyük saksımda yurdışından gelen çok değerli nergisler var..
Hava müthiş soğuk..Benim açık balkon çok rüzgar alıyor..Bu da donun şiddetini arttırıyor..
Sayın Milla'nın eksi 11'i gördük demesi ürküttü beni..
Bir saat önce 3-4 kat yaptığımız polietilen büyük bir örtüyle sarmıştım saksıları..
Bu tedbir belki yeterliydi ama sırf bu yurtdışından gelen nergislerimin hatırına, içim rahat etmedi ve onları kapalı serin balkona aldım..
Korkulu rüya görmektense..

Dilerim hiçbirimizin soğanlıları zarar görmez bu şiddetli soğuklardan..

Eklenen Resimler
 

Düzenleyen pria : 07-01-2015 saat 20:46
pria Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön