View Single Post
Eski 06-01-2015, 11:45   #633
Muda
Ağaç Dostu
 
Muda's Avatar
 
Giriş Tarihi: 12-02-2013
Şehir: Afyonkarahisar
Mesajlar: 3,802
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi yeha Mesajı Göster
kimse bana yardımcı olmayacak mı
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi yeha Mesajı Göster
lütfen yardımcı olun yeni aldığım begonyalar geleli iki hafta oldu kapalı tomurcukları halen acmadı ve çiçekleri de tomurcukları da kurumaya başladı ne yapmam lazım neden satın aldığım çiçekler eve gelince bozuluyo
Sayın Yeha;

Bitkilerin dinlenme dönemindeyiz. Aldığınız bitkiler en iyi ortamda en iyi şartlarda size verildi. Beğendiniz aldınız. Ancak her çıkışın bir inişi var. Bitki için de aynı. Sizin onlara geldikleri ortamdan daha iyi bakmanız gerekiyor. O da mümkün değil. Satıldıkları ortamda bir şok geçiriyorlar. Duraklama dönemi geliyor. Ne kadar dururlarsa orada daha fazla zarar görüyorlar. Eve gelince farklı bir ortam. Begonyalar ışığı, suyu gübreyi seviyorlar. Muhtemelen siz çok sevdiğiniz için ev içerisine aldınız. Gerekli ışığı mevsim itibari ile de alamıyor. Açmasını istiyorsanız güneşin yakmayacağı ama bol ışık görebileceği bir yere alın. Yeterli gelmez ise zaman ile daha ışıklı, güneşli yere alın. Suyuna dikkat edin. Torfa dikili oldukları için kuruduğu zaman küçülüyor. Kökleri hava alıyor. Su yeteri kadar durmuyor. Bitki ölmeye başlıyor. Bendeki bitkilerden bir tanesinin köküne baktığım zaman köklendirmek için bir madde ile kapattıklarını gördüm. Bitkinin çiçekleri bitip dinlenme dönemine girdiği zaman bu bez gibi şeyi çıkarıp rahat büyecek hale getirip daha büyük saksıya iyi bir toprak ve gübre ile dikmek gerekiyor. Bu şekilde yeniden güçlenecek ve sürekli çiçeklerini açabilecek. Susuz kalmaya dayanamıyorlar.

Siz baştan itibaren konuları okursanız yaptığınız hataların ne olduğunu anlarsınız. Kamil bey çok güzel konuyu özetlemiş.

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi kgursan Mesajı Göster
Begonyanız çürümüş gibi durmuyor, sağlıklı. Ancak ışık azlığı (kısa günler) ve biraz da besin yetersizliği-ve/veya dengesizliği var gibi görünüyor.Çünkü bunlar Torf içine dikilmişlerdir, torf da besin olmaz devamlı azar azar besin takviyesi yapılmalıdır.

Muhtemelen kısa günler nedeniyle dinlenme devresine de girmiştir. kısa günlerde YUMRu yapar. Serin (10 -15 oC arası) havadar bir yerde muhafaza edin. sulamayı azaltın, mersin için şubat -mart gibi saksı değişimi uygun olabilir veya yumruyu tekrar dikebilirsiniz. Kolay gelsin

Muda Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön