View Single Post
Eski 30-12-2014, 18:09   #8
Mustafa_cmbz
Ağaçsever
 
Giriş Tarihi: 04-11-2012
Şehir: Tekirdağ-MUĞLA
Mesajlar: 91
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi infernomer Mesajı Göster
Mustafa bey,

Yorumunuz ve öneriniz için teşekkür ederim.Sizin konunuzu okudum tecrübelerinizden faydalanmak güzel olacak.Ben extradan suyun sıcaklığını ölçmek için DS18B20 kullanıyordum. Fazladan sensör göz çıkarmaz ama

Ebayde ucuz BNC konnektörlü PH sensörleri var ben aldım bir tane denemeye başlayınca performansını söylerim.

Müsade ederseniz birkaç sorum olacak.

1-Bu ec sensörünün K değeri hakkında bilginiz varmı(kullandığım Atlas scientificin EC devresi kalibrasyon yaparken K sabitini belirtmemizi istiyor)?

2-Sürekli kullanımda (çünkü suya daldırıp birdaha çıkarmayacağız)ne kadar süre stabilite sağlar? Siz uzun süre kullandınız mı?

İyi çalışmalar.
Merhabalar..

1- modülün datasheetini incelerseniz konuyu orada ayrıntılı olarak anlatıyor.Benim anladığım kadarı ile kullanılacak olan sensör tipi ile ölçmek istenilen çözünürlük ile alakalı bir değer veriyorsunuz.

Tam emin değilim sadece şöyle bir göz atayım dedim ve gördüğüm kadarı ile osilaskop probu gibi düşünün x1 ve x10 kademesi gibi ölçülmek istenen netlik değerini atıyorsunuz gibi anladım.

2- Bana kalırsa düşünceniz yanlış.Her ne olursa olsun sonuçta suyun içerisinde olduğu için suyun içerisinde kaldığı sürece ve birde ışık alan bir kısımda ise yosun vs. kalıntılar yaparak zamanla ölçüm netliğini düşürecektir.Belirli periyotlarda temizliğinin ve ardından kalibrasyonunun yapılması bana daha mantıklı geliyor.

Dediğim gibi uzun süreli denemelerim olmadı ama hali hazırdaki cihazlarda gördüğüm buna benzer durumlar mevcut ve bende atelye ortamında ölçüm kısımlarının tasarımı ile uğraştığım sürelerde kullandığım için pek fazla uzun soluklu tecrübem yok.

Ec ölçümünü nasıl ve nereden yapacaksın ? direk tankın içerisine daldırmanı tavsiye etmem.Sulama hattına giden boruların üzerine bağlamanı ve sökülebilir bir şekilde adapte etmeni tavsiye ederim..


ec probunu kendin yapacaksan daha önce kendim uğraştığım için belki sana faydası olabilir.

http://tekdag-elektronik.blogspot.co...-ec-metre.html

Bunun yanında hazır alırım diyorsan bir çok probun içinde NTC si var fakat bunu analog olarak okumak başlı başına bir iş.Ben bir süre uğraştım sonunda pes ettim ******* en güzeli ds18b20 kullanmak...

Mustafa_cmbz Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön