Konu: Nergis
View Single Post
Eski 28-12-2014, 15:44   #2280
tabus
Ağaç Dostu
 
tabus's Avatar
 
Giriş Tarihi: 20-07-2006
Şehir: Antalya
Mesajlar: 392
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi pria Mesajı Göster
Aslında, benden çok daha iyi bitki sistematiği bildiğinizi bildiğim için sizin bu 'Double Roman'ların, bizlerin Karaburun/Mordoğan diye adlandırdığımız nergisler olduğunu bildiğinize de inanıyorum.. )

Aslında Karaburun nergisi diye tasnif edilmiş, tescilli bir nergis yok..
İsterseniz ''gugıl'a yazın 'Karaburun nergisi' diye..Genelde 'ağaçlar.net' dışında hiçbir yerde böyle bir türden bahsedilmiyor..Bilimsel yayın ve makalelerde bile böyle bir bilgi yok..'Narcissus tazetta veya poetius'' diye geçiştiriliyor..Varsa da ben bulamadım henüz.
Bizler de bu başlıkta bu nergis türünü hep böyle adlandırageldiğimiz için sanki Karaburun nergisi gibi bir tür varmış gibi algılanıyor..Aslında Karaburun/Mordoğan nergisi diye bir tür yok, sadece Karaburun yarımadasında çokça kültürü yapılagelen ve o yöreyle çok iyi uyum sağlamış 'Double Roman'' var..
Sn pria, benim öyle bir kesin bilgi verme düşüncem yok. Çünkü, yazdığım gibi, bana gelen-çok ve değişik kişilerden- karaburun/mordoğan nergisleri, bilindik, anadolu'da yaygın bulunan, tek katlı veya katmerli dediğimiz nergislerden idi. Yani hem yalın kat geldi hem de katmerlisi. Katmerli olanı da 'Double Roman'a yakın fakat küçük ayrıntılarda farklılıkları vardı.
Karaburun nergisi hakkında ciddi bir inceleme yazısı görmedim. Önceden yazdığım gibi, hatalı olarak 'N.poeticus' olarak gösterildiği için ciddiye alınmaz buldum. Karaburun nergisinin; sizdeki ve hocam 100 deki resimleri esas alarak kesin olarak söyleyebilirim ki poeticus değil.
Classification System | The Daffodil Society
Division 9 a bakarsanız,poeticusların, tek sap üzerinde tek çiçek olma özelliği vardır. Bir eksiğim yanlışım olursa düzeltmeye hazırım. Önemli olan doğru bilginin yaygınlaşmasıdır.
Kendi kendimize bu karaburun nergisidir, başka yerde eşi benzeri yoktur ismi de buraya has olduğu için öyledir demenin bir alemi yoktur. Eğer sizin gözlemleriniz 'Double Roman' olduklarını söylüyorsa, Anadolunun sıcak iklim bölgelerinde çok yaygın bir nergis olduğunu, uzun soruşturmalar araştırmalarım sonucu dünyada kabul edilen isminin 'Double Roman'olarak bulduğumu söyleyebilirim.

tabus Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön