View Single Post
Eski 27-12-2014, 18:37   #68
birnefestoprak
Ağaç Dostu
 
birnefestoprak's Avatar
 
Giriş Tarihi: 14-07-2012
Şehir: Ankara/Morgantown
Mesajlar: 2,797
2 hafta oncesinden bir mor domates cesidi... Ipi ilk gogusleyen bu oldu, bugunlerde meyveler kizariyor.

Name:  1884Purple1.jpg
Views: 1134
Size:  45.0 KB

Genel olarak butun bitkilerin iki kere sele ugramasi, asiri yagislarin geldigi donemlerde havalarin oldukca soguyup isinmasina bagli olarak yapraklarda yaniklik ve kontrol altinda tutulan ufak tefek hastaliklardan sonra oldukca iyi bir domates mevsimi gecirdigimizi soyleyebilirim (yavas yavas daha ciddi hastalik belirtileri basladi). Bunda mevsime yayilmis sicakligin ve nemin azalmasinin cok katkisi var ama artik belli bir rutine oturtmaya calistigim uygulamalar netlestikce aldigim sonuclar cok daha iyilesiyor.

Ozetle hastalikla mucadelede kullandigim urunler/uygulamalarim:

1. Fide asamasinda, Streptomyces lydicus ile bu mesajda listesini verdigim yararli mikroorganizma urununu koklere yedirmek. Streptomyces lydicus'u iceren urun Turkiye'de var. Bu, benim icin bahcenin bir vazgecilmezi ve tavsiye edebilecegim cok iyi bir urun.

2. USDA arastirmalarinin sonucu olan ve ozellikle son yillarda kullanimi artan, icerigini temel olarak Trichoderma virens'in olusturdugu urunun yine fide asamasinda koklere yedirilmesi. Bu urunu daha sonra bir kere de buyume asamasinda yere uyguladim. Bu urun de cok yakinlarda Turkiye'ye gelmis gozukuyor. 1. maddedeki urunlerle birlesince oldukca etkili bir savunma mekanizmasi olusturdugu anlasiliyor. Denemeye devam edecegim.

* Selden sonra mikroorganizma uygulamalarini yenilemek durumunda kaldim cunku o kosullar, kolonilerin sagligi acisindan icin iyi degil.

* Onceki mevsimde gubrelenmis olan alana dikilen domateslere hicbir kati gubre (keci gubresi) vermedim.

* Daha once butun domatesler/biberler icin Epsom tuzlari kullanacagimi belirtmistim (Florida topraklari ozellikle Mg acisindan cok zayif). Bu uygulamadan vazgecip butun fidelerin dibine bir avuc kadar icinde Ca ve Mg takviyesi (ayni zamanda yararli mikroorganizmalar icin cok iyi bir besin kaynagi olan kitin) icin karides gubresi de bulunan organik bazli bir karisimdan verdim. Bu uygulamayi ciceklenme asamasinda sivi balik gubresiyle destekledim.

Onumuzdeki mevsim sicakliklarin ve zararli populasyonunun artmasiyla birlikte, yukardakilere ek olarak Kaolin kili uygulamasi yapilacak. Bir de planlamasi buyuk oranda tamamlanan asilama konusunda zaman bulabilirsem birkac uygulama yapmak istiyorum (ilk defa deneyecegim). Bunun icin, kok bitki olarak son zamanlarda domates asilamasinda populer olan bir F1 cesit kullanmayi dusunuyordum ama Sn MeyveliTepe bu mesajda Everglades cesidinden bahsetmis. Bu da denemeye degecek bir kok bitkisi olur.

Yetistirmeyi en cok sevdigim bitkilerden biri domates ve iklimimizin zorlu kosullarinda basarili bir domates mevsimi gecirebilmek icin mumkun olan her yolu denemekte kararliyim


Düzenleyen birnefestoprak : 28-12-2014 saat 00:12
birnefestoprak Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön