View Single Post
Eski 27-12-2014, 17:33   #758
birnefestoprak
Ağaç Dostu
 
birnefestoprak's Avatar
 
Giriş Tarihi: 14-07-2012
Şehir: Ankara/Morgantown
Mesajlar: 2,797
Everglades(Solanum pimpinellifolium)'in yabanda, Florida (yari tropik iklim) sartlarinda kendi kendine yetisiyor olmasi zaten iyi bir fikir veriyor. Benim yaptigim birsey yok. Cok yayildigi icin, golgelik bir alana bir miktar tohumu serpistiriyorum (golgede olmasina karsin verimi inanilmaz). Bu sene yaptigim iki ek sey var: Birisi tohumlari ekmeden once capalamak (daha once capa da yapmiyordum), digeri de arada sirada fide etrafindaki otlari temizlemek. Dediginiz gibi toplamasi zor oldugu icin, bunun satis fiyati daha yuksek.

Everglades disinda asilama icin potansiyeli yuksek diger cesit Samsun'un Bereketi (bunun tohumunu cok yakinda paylasima acacagim). Everglades kadar olmasa da hastalik direnci bakimindan cok memnun kaldim.

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi MeyveliTepe Mesajı Göster
Geçen sene sn.birnefestoprak everglades diye bir tomates tohumu paylaşmıştı.

Bunlardan iki kök fide yapıp ekmiştim. Domatesleri nohut kadar, yemesi de güzel ama ama nohut kadar domatesi toplamakla yemekle uğraşmak ne kadar değer, bir zevk meselesi herhalde.

Fakat, bu iki kök bitki şimdiye kadar görmediğim özellikler gösterdi. Bu yıl kabus gibi gelen mantar hastalıklarının hiç birinden etkilenmedi. Diğer tüm çeşitlere ait bitkiler Ekim ortalarında tamamen kurumuş durumda iken, bu çeşit 10 Aralıkta, yanındaki armut ağacının tepelerine kadar çıkmış durumda, capcanlı ve hala domates verir durumda idi.

İki gün önce köklerini söküp durumuna bakmak istedim. Başka çeşit domateslerin artık sökülecek kökü bile kalmamışken bunu sökmekte hayli zorlandım. Parmak kalınlığındaki kökler dört bir yana dağılmış durumda idi. Dikili olduğu yerde bulunan başka çeşit domateste önceden nematod hasarı görmüş olmama rağmen bu köklerde hiç bir hasar da görmedim.

Kıssadan hissesi, bu çeşidin mükemmel bir domates anacı olacağını düşünüyorum. Daha önce yurt dışından anaçlık tohum getirmiş olmama rağmen zamansızlıktan uğraşamamıştım. Fakat bu çeşidin durumunu görünce denemeye fazlasıyla değer diye düşündüm Bu çeşidin hibrid olmaması ise anaçlık tohum elde edilmesi bakımından heyecan verici bir şey

birnefestoprak Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön