Konu: Nergis
View Single Post
Eski 26-12-2014, 11:32   #2265
-Esin-
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 06-02-2014
Şehir: Tekirdağ
Mesajlar: 1,027
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi pria Mesajı Göster

Yanılmayayım diye çok araştırdım..Sonuçta bizlerin Karaburun nergisi diye adlandırdığımız nergisin Narcissus tazetta orientalis 'Double Roman' olabileceğini sanıyorum artık....Karaburun nergisinin tüm özelliklerini taşıyor gibi..Ayrıca sayın tabus'un Double Roman nergisleri de Karaburun nergis özelliklerini taşıyor diyebilirim..
Sanırım İpek Yolu tüccarları tarafından Batı'ya yayılmış anavatanı Çin olan bir tür bu..

''dafseek'' veri tabanında Tazetta grubunda ''Romanus'' varyetesi olarak adı geçiyor ..
DaffSeek - Detail Page
DaffSeek - Detail Page

Ayrıca ben bu Karaburun veya Mordoğan nergisi olarak adlandırılan güzel türün ülkemize has doğal bir tür olduğuna da inanmıyorum..Çünkü eğer öyle olsaydı bu tür sadece Karaburun yarımadasının bahçelerinde değil, kırlarında, dağlarında da doğal olarak yetişirdi.Maalesef böyle bir bilgi de yok..
Dışardan gelip Karaburun'da kültürü yapılan bir tür yani..
Sn. pria,

Daffseek linkinde verdiğiniz Romanus nergisiyle ilgili açıklamada anavatanı Çin demiyor. Çeviriden ötürü yanlış anlaşılma olmasın. Amerika'daki "Altına hücum" devrinde Kalifornia'ya "Single Chinese" diye adlandırılan, yalınkat nergisin Çin'den gelen göçmenler tarafından getirildiğini yazmış. Amerikalılar bu yüzden adına "Chinese" demişler. Fakat yazının devamında diyor ki Çin'e de bu nergisin gelmesinin ipek yolu ile olduğuna inanılıyor. Yani anavatanı Çin değil, ipek yolu tüccarları tarafından Çin'e getirilmiş ve orada sonradan naturalize olmuş.

Daffseek sitesinin kaynak gösterdiği Jaminia A. Colliard tarafından yazılan "Little Cups of Gold: The History and Cultivation of Tazetta Narcissus" adlı yazı da burada.

Üstte bahsedilen yalınkat "Single Chinese" nergisinin katlı açan bir formu olduğunu ve ona da "Double Chinese" veya "Double Roman" denildiğini yazmış. İsimde geçen Roma ile bağlantısı da şu: Double Roman nergisin anavatanının Akdeniz Bölgesi olduğuna inanıldığı, nergisin Roma imparatorluğu zamanında askerler tarafından çevre bölgelere yayıldığı anlatılmış. Askerlerin bu nergisi yanlarında götürmelerinin sebebi ise savaşta ölecek durumda olan ağır yaralı askerlerin acılarına bir son vermek için ölmek amacıyla çok zehirli olan nergis soğanını yemeleri olduğu anlatılıyor.

Yani sonuç olarak hem "Double Roman/Double Chinese" hem de "Single Chinese" olarak adlandırılan nergisin anavatanı olarak gösterilen bölge Akdeniz, Akdeniz'den çeşitli yollarla Çin'e ve oradan da Amerika'ya yayıldığı söyleniyor.

-Esin- Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön