Konu: Nergis
View Single Post
Eski 24-12-2014, 23:58   #2250
kgursan
Ağaç Dostu.
 
Giriş Tarihi: 17-01-2009
Şehir: YALOVA
Mesajlar: 3,802
Sn Pria, ve diğer nergis seven arkadaşlar.
Sn pria nın 15 12 2014 tarihli uzun mesajı ile Ege üniversitesinin Mordoğan (Karaburun ) nergisleri ile ilgili çalışmalar incelenmiş ve bir şekilde " Çiçeklenme" konusunun çok önem kazandığını anlamış bulunuyorum. Sn Pria nın araştırma/gözlem ve incelemelerini takdirle karşıladığımı da belirtmek istiyorum ve bu mesaj ın konu ile ilgili olacağını düşündüğüm açıklamaları ile katkıda bulunmak istiyorum. .

1. Soğanlı bitkilerin çiçeklenme fizyolojısinde, Soğanların söküm zamanı, söktükten sonraki depolama yerinin sıcaklığı ve nemi, havalanması, Etilen üreten kaynaklara (sebze-meyve, eksoz gazı vb) yakınlığı, soğanın içinde "Çiçek tomurcuğu" oluşumunu etkiler dolayısıyla diktikden sonra çiçek verimini etkiler.

2. Yukarıdaki faktörler içinde en önemlisi "depolama sıcaklığı" süresi ve değişimidir, Bu koşul değişik türlerde (Lale, sümbül, nergis,frezya vs.) farklıdır. Hatta aynı tür içinde (örneğin nergis!) Değişik çeşitlerde bile farklılık gösterebilir. Hatta daha ileri giderek, Aynı tür, aynı çeşidin "Farklı iriliklerdeki " soğanlarında bile farklı olabilir.

3. Nergis soğanlarında Çiçek tomurcuğu oluşumu (Yanlış hatırlamıyorsam) Söküm anında oluşur ve depolama süresince gelişir. ve sonbaharda soğanı diktiğiniz zaman soğanın içinde çiçek oluşmuştur!! ve toprağa dikilip, köklenme den sonra eğer çiçek uygun depolanıp, çiçek organları tamamlanmış ise uygun sıcaklıkta sap uzatıp çiçeği açılır. (soğan depolama bölümünde de sanırım açıklama olacak ve daffodil soğanı içinde çiçek fotosu da koymuştum!)

4. Bu depolama sıcaklıkları , Daffodil için hatırladığım kadarı ile, 9 oC da 6-8 hafta olarak denediğimizi hatırlıyorum. Hatta yaptığım o çalışmada , Normal olarak depolanmamış soğanları Ağustos-Eylül gibi dikmiştik ve depoladığımız (9 oC 2 ay) soğanları Ekim ayında diktiğimiz halde Ekim de dikilenler, Eylülde dikilenlerden önce çiçek açmıştı. Yalova Araştırma nın sonuç raporlarında bulunabilir. ( Ben link vermeyi vs. beceremediğim için ve notlarım filan elimde olmadığı için buraya yazamıyorum)

SONUÇ OLARAK: Nergislerde Çiçek, Söküm anında oluşmuştur. Yeni dikilen soğana gübre vermenin etkisi, O yılın değil, daha sonraki yılın çiçeğinin oluşmasına katkı sağlar, Yetiştirme esnasındaki sıcaklık ve nem değişimleri soğan içindeki çiçeğin oluşmasına olumlu veya olumsuz etki yapar, sökümden sonraki depolama sıcaklıkları çiçeğin soğan içindeki gelişimini etkiler. Bu arada dikim derinliği ve sulama, bitki gelişme esnasında geçirdiği stresler vs. de çiçk verimini etkileyebilir.

kgursan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön