View Single Post
Eski 24-12-2014, 14:17   #119
futuuu
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 16-04-2013
Şehir: Konya
Mesajlar: 28
Sayın üyeler,

Aramızda özelikle kiraz yetiştiriciliği konusunda bilgi sahibi arkadaşların bulunması çok güzel. BU konuyu komple okudum, başka kaynaklardan da yararlandım ama bulduğum cevaplar biraz yuvarlak. Bu yüzden sorularımı burada paylaşıp uzman veya deneyimli ağaç dostlarından yardım almak istiyorum.

3300 m2 bir tarla sahibi oldum geçen sene. Küçük bir alan ama yarı hobi yarı ticari, ufak tefek katkı sağlayabilecek alternatifler üzerinde çalışırken kiraz ön plana çıktı. Sulama konusunu kooperatif kuyusundan halledeceğim, büyük ihtimal taşıyarak. Bodur kiraz düşünmekteyim, alandan daha fazla faydalanabilmek adına. Sorduğum sorular direkt olarak yatırımın geri dönüşünü hesaplamaya yönelik olacak o yüzden. bazıları da sorulmuş durumda ama ben toparlamak istiyorum.

Ziraat 0900 boduru düşünmekteyim, uygun tozlayıcı ve anaç cinsine karar vereceğim proje başında. Arazim hafif meyilli vadiye bakan ve güneş alan bir konumda. belirtmeyi unuttum bu arada, Konya'da bulunuyorum. Toprağın ideal olduğunu düşünüyorum, yeterli geçirgenlikte, çok ağır olmayan, tınılı yapıda. İlk sorum bodur kiraz için ideal dikim aralığı ne olmalıdır? 2x3 ya da 2,5x3 gibi değerler okudum şimdiye kadar, hatta 1,5x3,5 bile gördüm ama olması gereken nedir sizce?

Diğer sorum sulama hakkında. Damla sulama sistemiyle ağaç başına suyun lt. olarak tüketimi ne civarda olur? Can suyu ve ilk dönemlerde 25 lt olarak duymuştum ama yetişkinlik döneminde durum nedir? Bir de ideal sıklık ne olabilir?

Üçüncü sorum direkt olarak bahçe sahiplerine yönelik. Bu konuda hiç bilgi bulamadım. Hasat maliyeti olarak ne düşünülmeli. Şimdiye kadar hiç yapılan ve paylaşılmış birim maliyet hesaplamasına rastlayan oldu mu? Olmadıysa kendi veya bir tanıdıklarının tesislerinden bana örnek verebilecek olan var mıdır?

Son sorum ise ağaç başına verim ile ilgili. Ben bir yerlerde 25 kg'a kadar gibi bir ibare okumuştum ama bunun ortalaması nedir? Suyun ve gübrenin zamanında aksatılmadan ve yeterince verilip zararlı mücadelesinin en etkin şekilde yapılmaya çalışıldığını düşünerek ağaç başına verim hakkında ortalama da olsa bir bilgi verebilecek kimse var mıdır?

Yardımcı olabilecek bütün ağaç dostlarına şimdiden teşekkür ederim.

futuuu Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön