View Single Post
Eski 22-12-2014, 21:19   #62
birnefestoprak
Ağaç Dostu
 
birnefestoprak's Avatar
 
Giriş Tarihi: 14-07-2012
Şehir: Ankara/Morgantown
Mesajlar: 2,797
Fide uretimi icin kullandigimiz, kendi yaptigimiz seradan fotograflar...

Sera malzemesinin cogu, ciftlikte kullanilmayan tavuk kumesi cerceveleridir. Ek olarak ev malzemeleri magazasindan aldigimiz tek malzeme, resimde gordugunuz oluklu cati plastigi (iki parca halinde). Plastik ve duz degil oluklu cunku hem yagmur sularini yagmur oluguna daha kolay aktaracak hem de siddetli yagmurlarda yagmur siddetini bolerek cati yuzeyine yayacak. Catiyi, sera icindeki fideleri yagmur darbelerinden korumak icin on ve arka kenarlardan biraz disari tasacak sekilde monte ettik.

Bir de seranin on yuzeyinde gozuken en ustteki dikdortgen bolme, ilkin baska bir nedenle bos birakilmisti. Once serayi plastikle kaplayip, havalandirma icin, ust kismini kapanip acilabilen bir bolme seklinde dusunmustuk (isinan hava yukselir ki ilkbahar sonunda ve yaz basinda sera ici sicaklik hem bizim hem bitkiler icin dayanilmaz olacakti ve bu sicak havayi disariya verecek bir sistem kuracaktik). Daha sonra sera etrafini tamamen acik birakmaya karar verdim cunku zaten kisin bitkileri kurutacak soguk havalari tecrube etmiyoruz dolayisiyla bu anlamda bitkileri korumayi gerektirecek bir durum cok nadiren soz konusu oluyor (bir de tabii bu aylardaki bitkiler, soguga gorece daha dayaniklilar). Cok soguk olursa da fideleri arkadaki hazir aldigimiz seralara aktarabiliriz. Bir de bitkiler, hava sirkulasyonundan cok memnunlar. Belki tek eksik, fideleri koydugumuz masanin kenarlarini citayla dolanmak olabilir. Hava ruzgarli oldugunda, cok nadir de olsa fideler devrilip yere dusebiliyor.

Masalarin dengesi onemli. Bu yuzden bacaklar, hem uzun eksen boyunca hem de kisa kenarlar boyunca birbirine ahsapla baglandi (bir de masa yuzeyinden yere dogru inen bir orta bacak var). Masalarin seranin icinde kalan uzun eksenleri de bos. Bu da depolama icin olanak sagliyor. Disarda birakilabilecek malzemeleri burda tutuyoruz. Bir de iki masa arasinda rahatca hareket edebilecegimiz kadar bosluk birakmayi unutmadik.

Name:  GH1.jpg
Views: 1420
Size:  68.5 KB

Sera ayaklari yere 25-30 cm kadar girecek sekilde gomulup ayrica birer ahsap parcayla saglamca sabitlendi.

Name:  GH2.jpg
Views: 1440
Size:  70.9 KB

Cati, yagmur suyunu toplamak icin egimli tasarlandi. Cati plastigi, sulari yagmur oluguna bosaltiyor.

Name:  GH3.jpg
Views: 1353
Size:  50.9 KB

Yagmur oluguna dolan sular da her ikisinin hacmi de yaklasik 200 lt olan su toplama ficilarina bosaliyor. Olugun, bir kapagi var. Eger cok yagmur yagdiysa ve biz kullanamadan ficilardan birisi dolduysa, o ficinin oldugu tarafi kapakla bloke edip sularin diger ficiya akmasini sagliyoruz. Yalniz burda, olugun oturdugu cati ekseninin duz olmasina ve bir tarafa dogru daha egimli olmamasina dikkat etmek gerek. Aksi durumda, ficilardan birine su akisi zorlasir. Yagmur cok yagdiginda toprak sivilastigi icin, ficilarin oturdugu beton kaliplarin dengesi bozulabiliyor; boyle olunca ficiyi indirip yuzeyi tekrar duzlemek gerekebiliyor (belki bunun icin, kaliplarin altina su gecirmeyen bir malzeme yerlestirilebilir).

Name:  GH4.jpg
Views: 1394
Size:  74.4 KB

Kullandigimiz ficilari, tarim malzemeleri satan bir dukkandan aldik. Daha once zeytin depolamak icin kullanilmislar; biz de geri donusturduk. Her iki ficinin hacmi de 200 lt kadar. Ficinin muslugu yoktu, alt tarafta matkapla bir delik acarak muslugu monte ettik. Araliksiz birkac saat yagan bir yagmurla, bu ficiya hatri sayilir miktarda su doluyor. Normalde kuyumuz arizali oldugu icin, sulamada sehir suyu kullanmak zorundayiz ama fideler icin, cok kurak gecen bazi donemler haric, butun ihtiyaci bu ficilardan sagliyoruz. Fidelere uyguladigimiz mikroorganizma solusyonlarindan tam verimi alabilmek icin yagmur suyu birebir... Fideler saglikli olursa, hem urun hem de tohum hasatinda yasayacagimiz sorunlar azaliyor.

Ficilar aslinda bir kapakla birlikte gelmisti. Haliyle su akisini saglamak icin kapagi cikarip kucuk delikli sineklik taktik. Bu sekilde hem dal parcalari ve yapraklar ficinin icine girmiyor hem de sivrisinekler yuvalanmiyor.

Name:  GH5.jpg
Views: 1357
Size:  53.3 KB

birnefestoprak Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön