View Single Post
Eski 18-12-2014, 21:13   #226
Mutlu Kutlu
Ağaç Dostu.
 
Giriş Tarihi: 29-08-2008
Şehir: Antalya
Mesajlar: 3,436
Saksıda meyve tutmuş bergamotlardan birinden sararmış meyveyi kopardım ve yukarılardaki mesajda ekli fotoğrafı çektim. Koku ve tat olarak baktım ve kabuğundan bergamot kokusu aldım yedim ve berbat bir acılık. Eşim kokusuna baktı ve bu limon gibi kokuyor dedi. Oğlum limonla alakası yok bergamot kokuyor dedi.


Şimdi bütün kaynaklarda bergamot diye tarif edilen, resimleri tadı ve kokusu ile aynı olan Citrus aurantium ssp. bergamia için limondur diyebilmem için böyle bir limon türünün var olması lazım.

Bir müşterim 5 adet bergamot fidanı istedi, 2 -3 tanesi meyveli olarak gönderdim. Teslim aldıktan sonra telefon etti bu bergamot değil, benim bildiğim bergamot silindirik ve kalın kabuklu dedi. Bende bir merak ettim, Kabuğu kalın olan jumbo limon, Citrus medica ´Maxima` - Giant Citron ve Citrus medica ´Etrog` - Citron of the Jews meyvelerinden 1 er tane paketledim gönderdim. Yok bunlarda değil dedi.

En son 3 ay önce üretici bir arkadaşım bergamot yaprağından biraz daha geniş bir narenciye grupuna bergomot yazısı iliştirmiş. Bunlar bergomot değil dediğimde ''bunlar bizim bildiğimiz bergamot değil daha farklıymış'' dedi. 10 tane fidan aldım sera içerisine saksılara diktim, pekte nazlılar. Daha çiçek açmadıkları gibi sürgünde yapmadılar uyuyorlar resmen. Çiçek açıp meyve tutarlarsa bende öğrenmiş olacağım nasıl bir tür bergamot olduklarını.

Ama 40 yıllık bergamot olarak bildiğimiz, Antalya yöresinde de bergamot olarak bilinip reçeli yapılan bir narenciye için bu bergamot değil limon demek
ne kadar doğru olur? Eğer bu bergamot değilse ben dahil herkes kandırılmış demektir.

Narenciye üretimi yapmasam, narenciye ile alakasız bir şehirde fidan alıp satıyor olsam kendimden şüphe edeceğim ''ben yanlışmı biliyorum, beni kandırıyorlarmı'' diye.

Şu Türkçenin kötü kullandığımız bir yanı: şekil ve özellik benzerliği gösteren tüm her şeye kendimizce isimler veriyoruz. Örneğin papaya, pomelo, pepino ve kabuğu aşırı kalın kolan kocaman büyüklükteki reçellik limona ağaç kavunu denmesi gibi.
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Zeytinci Mesajı Göster
Mutlu bey,

219 no'lu mesajınıza biraz açıklık getirebilir misiniz? Ahmeter bey'in mesajında Bergamot kokmuyor demesine siz kokuyor mu diyorsunuz?
Yanlış anlamış olabilirim. Bilgilenme adına yanıt verebilir misiniz, lütfen.
Verdiğimiz bilgiler için şimdiden teşekkür ederim.

Mutlu Kutlu Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön