View Single Post
Eski 05-12-2014, 20:47   #56
atlantisbiyo
-
 
Giriş Tarihi: 01-12-2014
Şehir: izmir
Mesajlar: 17
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi MeyveliTepe Mesajı Göster
Bakanlığın "Organik gübre üretim izni, lisans belgesi verilen kuruluşlar ve tescil belgesi düzenlenen gübreler" diye bir listesi var.

Zaman zaman güncellenen bu listede, ilgili mevzuata göre tescil alan organik ve organomineral gübrelerin, firması, menşei, gübre türü ve tip adı yazıyor.

Bu listede bazıları iptal durumda 6400'den fazla satır var. Yani bu kadar çok ürün için organik gübre tescili alınmış.

Bunların herhalde dörtde biri "tarımda devrim", "yıllardır kirlenmiş topraklarımızın yegâne kurtuluşu" filan diye ortaya çıkmıştır.

Bu kadar çok olması şaşırtıcı elbette. Çoğunun adını bile duymamışızdır. Bazıları ortaya da çıkmamış zaten.

Tip Adı alanında tescil verilen ürünün temel içeriği yazılı. Bu içerik her şey olamıyor çünkü mevzuatta listelenen içerikler dışında organik gübre sertifikası verilmiyor.

Neler var diye baktığımızda sıvı veya katı muhtelif leonarditler, humik asitler, NPK'lı organomineraller (bunların en az %40'ı organik madde olmak zorunda), bitkisel kökenli organik gübreler, işlenerek kompost yapılmış bitkisel veya hayvansal ürünler, işlenmiş deniz yosunları, vinas ekstereleri, jipsler, vs. şeklinde. Bunların bazıları amino asit katkılı ve özel olarak belirtilmiş. Organik Mikrobiyal gübreler de yine bu listede bulunuyor.

Geçmişteki tartışmaları hatırlayanlar bilir. "Bitkisel menşeili sıvı organik gübre" olarak tescil ettirilmiş, fakat piyasada mikrobiyal içerik ile satılmaya çalışılan ürünler hep tartışma konusu olmuştur.

Tartışma konusu olmuştur çünkü ürün mikrobiyal ise mikrobiyal tescili yapılmış olmalıdır.

Bilhassa yerli icad ürünler işin kolayına kaçıp devleti ve/veya kullanıcıyı kandırma yoluna gitmişlerdir. Bunun da sebebi mikrobiyal tescil alabilmenin zorluğu olsa gerek, çünkü bunların bazıları sıvı gübre tescilli ama mikrobiyal diye sattıkları ürünlerinde temel olarak ne mikrobu olduğunu dahi uzunca bir süre bilmediklerine şahit olduk.

Tuta kelebeği ile organik mücadele aracı olarak sunulan, sadece tuta kelebeği değil, her türlü toprak altı ve toprak üstü zararlıya, kuşlara, çakallara karşı uzun etkili (kuşlarda en az 2 hafta galiba), aktivatör, bitki gençleştirici, fungusit, bakterisit, saldırı ve tehdit similatörü (ne demekse), sistemik endojen uyarıcı gibi roller biçilen bir sıvı ürün söz konusu.

Bu ürünün sıvı yosun gübresi olarak (amino asit katkılı değil) tescil ettirildiğini anlıyoruz.

"TARIMDA KULLANILAN ORGANİK, ORGANOMİNERAL GÜBRELER VE TOPRAK DÜZENLEYİCİLER İLE MİKROBİYAL, ENZİM İÇERİKLİ VE DİĞER ÜRÜNLERİN ÜRETİMİ, İTHALATI VE PİYASAYA ARZINA DAİR YÖNETMELİK" in Ek.3 Diğer ürünler, madde 5'de yer alan sıvı deniz yosunu aşağıdaki gibi yer alıyor.
Eklenti 457386
Burada * ile belirtilen dip nota da dikkat. Bu ürünlerin bitki gelişim düzenleyicisi veya bitki koruma ürünü olarak lanse edilemeyeceğini de belirtmiş.


Ürün etiketi tam olarak bu mudur bilmiyorum ama sağda solda yapıştırılan etikete benzer resim bu.
Eklenti 457387
Bu etikette sıvı deniz yosunu ile ilgili hiç bir şey yer almıyor. Ya tescil edilen şey bu değil, aslında aynı isimde ama sıvı deniz yosunu olan ve tescildeki gübreye uygun başka bir ürün var, ya da şimdiye kadar şahit olduklarımızı yaya bırakacak bir devleti ve vatandaşı aldatmaya çalışan bir şey ile karşı karşıyayız. O zaman da ne diye bu tescil gösteriyor, görenler neden hiç bir anlam vermeye çalışmadan kabulleniyorlar? Hoş bunun da bir yanıtı var tabii.

Etiket bu görünen ise, tescil numarası filan da olması lazım ama yok. Dükkanlarda satılan böyle bir ürün de olmadığına göre ilgili devlet kurumları denetim yapmaya karar verip tescildeki adrese giderse, içinde sıvı deniz yosunu olan ve etiketinde de sıvı deniz yosunu yazan, tescil numaralı filan şişeler bulması kuvvetle muhtemel.

Peki o zaman bu etikette yazanlar neyin nesi?

Repellent, aktivatör, bakterisit, fungusit, büyütme faktörü ve öncülü (ne demekse, hormon denmek isteniyor herhalde), bunların hepsi ruhsata tabi ve BİTKİ KORUMA ÜRÜNLERİNİN RUHSATLANDIRILMASI HAKKINDA YÖNETMELİK'de detaylı olarak tanımlanmış.

Bu yönetmeliğin 6 maddesinde yazılı olan ifade de aşağıdaki gibi.
Eklenti 457388
Vazgeçtik organik olmasından, kimyasal olarak dahi böyle bir ruhsata rastlayamadık. İkide bir "tamamen organik" lafının edilmesi da durumu bu olan bir şeyi organik yapmıyor maalesef. Organik tarımda kullanılmasına izin verilen maddeler içinde (ne kadar doğrudur Allah bilir - zaten miktar filan da yok) bu türden maddeler mevcut değil.

Ürünü elnize alıp inceledinizmi? de bu şekilde bir yorum yapabiliyorsunuz? atma tutma dünyası oh ni iyi? demezlermi sana kardeş konuşuyonda sen ne yaptın? ne ürettin bugüne kadar?
yazmışsında boş yazmışsın bu kadar yazana kadar bir numune isteseydinde en azında zahmet edip bu kadar boş yapmasaydın.töbe töbe..

atlantisbiyo Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön