View Single Post
Eski 05-12-2014, 10:32   #5173
ykaya194
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 26-10-2011
Şehir: istanbul-Biga
Mesajlar: 870
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi formullaone Mesajı Göster
Sayın ykaya194, evet bizim de 2011 Aralık ayında açık kök olarak dikildi. Bunlar Fernor çeşidi. Chandler'a göre daha dik gelişiyor. Budamalarını kendim yaptığım için acemiliğin de etkisiyle 2. yaz hem boya hem de yan dala giden ağaçlar olmasına rağmen bunların yan dallarını kesmedim ve liderle eşit boyda büyüyüp göble şeklini aldılar. Bu göble şekli sık dikim için en tehlikeli durum, düzeltmeye çalışıyorum.


Sizin enine gelişim göstermiş olmaları, haziran ayında tepe vurup dallandırmış olmanızdan kaynaklı olabilir mi ? Yanılmıyorsam çok uzamasınlar diye Haziran da tepe vurmuştunuz bazılarına. Siz 2. katı nasıl oluşturacaksınız? Bu konuda ne düşünüyorsunuz?
Aralık ayında açık köklü dikim yapmış olmanız size bir yıl kazandırmış oldu. Zamanım müsait olsaydı bende aralıkta dikmeyi tercih ederdim.

1. yılını tamamlayan fidanlara yazın şekilsiz uzayan bazı dalların uç alma ile uzamasını durdurup ve bazı dik giden yan dallara da ağırlık asarak yana doğru eğmemin dışında hiç bir işlem yapmadım. 2. yılında yani geçen şubat ayında 1. kat budamasını yaptım. Budama yaparken gerek okuduğum ve izlediğim kaynaklardan gerekse dostlarımdan edindiğim bilgiler doğrultusunda lider artı 4-5 yan dal bırakarak budama yapmaya çalıştım ve sonucunu olumlu yönde nispeten aldım sayılır. Budama yaparken sert budama yapılan dalın daha iyi geliştiği prensibine uymaya çalıştım. Aynı prensibe uyarak 2. kat oluşumunu da 1. katın 80-100 cm yukarısından yapmayı planlıyorum.

Sizin bahçenizin çit dikim oluşunu dikkate alırsak, sıra aralarına bakan kısımların budamasını sıra üstüne göre daha sert yaparsanız hem sıra arası yönünde yan dal gelişimini teşvik etmiş olursunuz hemde dikine giden dallara gelişimi esnasında işlem yapma olanağı elde edersiniz (ağırlık asarak yana eğme gibi). Bahçeniz önümüzdeki yıl 4. yılına girmiş olacak dolayısıyla artık son şekil budaması yapmış olacaksınız. İlk başlarda yapılan budama hatalarının telafisi daha sonra çok zor oluyor.

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi doğaşk60 Mesajı Göster
Birde ceviz forumun da bir sayfada amerikada yapılan bir araştırmayı takip ettim neredeyse budamanın hiç bir faydası yok diyip çıkmışlar kalite hariç.
Sayın doğaşk60

Bilindiği üzere şekil budaması ve ürün budaması gibi iki çeşit budama vardır.
Şekil budaması yapılmayan ağaç dengesiz büyür, bilhassa kapalı bahçelerde farklı boy ve büyüklükte ağaçlar oluşur ki bunu hiç kimse istemez dolayısıyla budamanın faydası yoktur demek bana pek mantıklı gelmiyor. Ürün budaması ise nasıl olmalı, bu uç budaması yaparak mı veya yalnızca kurumuş ve üst üste gelen dalları almak suretiyle yapılmalıdır konusu tartışılabilir.

ykaya194 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön