View Single Post
Eski 04-12-2014, 21:49   #5168
formullaone
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 07-12-2009
Şehir: istanbul
Mesajlar: 566
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi ykaya194 Mesajı Göster
Sayın formullaone

Bahçemdeki fidanlar sizinkilerle aynı yıl dikilmiş olmalı (2012 baharı).
Gelişimleri benzer durumda ancak bendekilerin yan dal gelişimi sizdekilere göre daha fazla gelişmiş ancak dikine gelişimleri ise daha az olduğunu görüyorum, bu durum çeşide ve budamaya bağlıda olabilir. Eğer fidanlarınız yandal verimi yüksek olan çeşitlerden ise, önümüzdeki yılki budamada gelişimi yana doğru sağlayacak şekilde budama yapmanızı öneririm.
Sayın ykaya194, evet bizim de 2011 Aralık ayında açık kök olarak dikildi. Bunlar Fernor çeşidi. Chandler'a göre daha dik gelişiyor. Budamalarını kendim yaptığım için acemiliğin de etkisiyle 2. yaz hem boya hem de yan dala giden ağaçlar olmasına rağmen bunların yan dallarını kesmedim ve liderle eşit boyda büyüyüp göble şeklini aldılar. Bu göble şekli sık dikim için en tehlikeli durum, düzeltmeye çalışıyorum.

Artık akıllandım ve geçen yıldan itibaren lider dalın büyümesine özen göstererek budama yapıyorum. Böylece önümüzdeki yaz çoğunun 2. kat yan dallarını da büyütmeye başlamış olacağım. Modifiye lider şeklini sağlayınca araları çabuk kapatmadan yukarıya doğru olan boşluğu değerlendirmiş olacağım.

Sizin enine gelişim göstermiş olmaları, haziran ayında tepe vurup dallandırmış olmanızdan kaynaklı olabilir mi ? Yanılmıyorsam çok uzamasınlar diye Haziran da tepe vurmuştunuz bazılarına. Siz 2. katı nasıl oluşturacaksınız? Bu konuda ne düşünüyorsunuz?

formullaone Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön