View Single Post
Eski 24-11-2014, 12:10   #30
sader_5
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 20-11-2014
Şehir: İzmir-İstanbul
Mesajlar: 15
Sayın meyvelitepe,

Yazdıklarınızdan cevaplarımı tam olarak okumadığınız anlaşılıyor. Söylemedigim seyleri ısrarlar soylemisim gibi aksetmeye calısıyorsunuz. Her ne kadar kendimi tekrar etmek durumunda kalsam da size madde madde cevap vermeye calısacagım.


Cevabınız için teşekkür ederim. Her ne kadar duvar ve tavanları sizin reflekte boyanız ile boyadığım takdirde, ev içinin sıcak, dışının soğuk olduğu koşullarda elimizi duvara değdirdiğimizde soğuk mu olur, sıcak mı sorusuna yanıt vermemiş olsanız da, verdiğiniz yanıt ile daha önceki mesajlarınızda sanki ısı transferini engelleyen tek şey radyant bariyerlermiş, başka ısı izolasyon metodları gereksizmiş hatta zararlı imiş gibi ifadelerinizi bir nebze düzeltmiş oldunuz. Cevap vermememin sebebi gozumden kacmıs olmasıdır. Duvar yüzeyi daima daha sıcak olur. Radyan malzeme sıcaklıgı yüzeyinde tuttuğu ve geri yansıttiği için uygulama yapılamayan alana oranla daha sıcak olacaktır.

Bana kimsenin ürün filan göstermediğini belirtmeliyim. Her nasıl bir piyasa rekabeti içinde bulunuyorsanız onun motivasyonu ile öyle düşündünüz herhalde Fakat daha önce yazdıklarınız bir radyant bariyer olan boyanızın en önemli ve tek ısı izolasyon yöntemiymiş gibi olduğu için sizi temas yoluyla ısı transferi diye bir şey de olduğu noktasına getirmek istedim. Dikkat etmediyseniz belirteyim, ben hic bir yerde reflektif yalıtım tek opsiyondur demedim. Her malzemenin calısma prensibi ayrıdır diye defalarca belirttim. Burada önemli olan sizin yapacağınız uygulama alanıdır. Ürün gösterme kısmına gelince, sordugunuz soruların tarzı, piyasadaki malzemelerin kataloglarını ezberleyip bu ürünleri birbirleriyle karsılastıran tuketicilerinkine benziyor. Biz de bu durumla cok sık karsılasıyoruz. Benim burada bazı seyleri acıklamam, piyasadaki bilgi kirliligini bir nebze olsun azaltmak istememdendir.

Bir mesajınızda duvarlar tarafından emilen enerjinin tekrar odaya verilmeyeceğini yazdınız. Bunda ısrarlımısınız bilmiyorum ama bence doğru değil. Nasıl oda içerisindeki sıcak hava temas ile tavanı ve duvarları ısıtıyor ve denge kurmaya çalışıyor ise, duvarların sıcak, iç havanın soğuk olduğu durumda bu kez duvarlar ve tavan içerideki havayı ısıtır. Sizin söylediğiniz odaarın içi sıcak kaldıgı müddetçe, teknik olarak mümkün değildir, bunu arastırmanızı tavsiye ederim. Isı kaynagı ne olursa olsun. İç cepheden baslayıp, önce duvarlar tarafından emildikten sonra dış cephedeki mantolama katmanına tranSfer edilen ısı, evin içerisi dış cepeheye oranla daha sıcak olduğu müddetce içeriye geri verilemez. Bunun sebebi ise mantolamanın içerisindeki sıcaklık her zaman daha soguk olan dış cepheye dogru gidecektir. Bu maddenin dogasıdır.

Birden fazla kere yaptığım bir deneyi nakledeyim. Kışın dışarıda hava 5-6 derece ve evde termometre 24 dereceyi gösterirken, evdeki ısıtma sistemi de devrede değil ve otomatik devreye girmeyecek şekilde ayarlıyken, karşılıklı olarak yeterince pencere açıp evdeki havanın tamamen değişmesini sağladıktan sonra pencereler kapatılırsa ne olur? En fazla 30 dakika içinde termometre tekrar 20'li derecelerin üzerine çıkar. Bunun sebebi evin kütlesi içinde absorbe edilmiş enerji düşük yoğunluktaki havayı kolayca ısıtır. Beyefendi, sizin bunu yasayabilmeniz için önce evin içerisini sogutmanız lazım. Eger siz enerjiden tasarruf etmek için yarım saatte bir kapı, pencere acıyoranız bilemem. Sayet, normal bir dairede insanlar termometre yi 20 dereceye getirir ve günün büyük bir bolumu bu sekilde gecer. Bu da aynı zaman dilimi içerisinde iç cephenin daima dış cepheden sıcak olması anlamına gelir. Ayrıca kapıları acıp, ic ve dıs cephe sıcaklıgını esitlediginiz zaman ise kütlede biriken sıcaklıgın sadece %50 sinden daha az bir kısmı ic cepheye etki eder. Dısardıdaki soguk havanın yogunlugu her zaman iç cepheden daha fazla olacaktır.

Diyelim ki tavana reflekte boya sürdük ve ısıtma sistemimiz her ne ise ısıttık. Ev vakumlanarak havadan arındırılmış olmadığına göre ısınan hava reflekte boyaya rağmen tavanı ısıtır. Tavan üstü izolasyonumuz yok ise (gereksiz ve zararlı diyorsunuz) buradan enerji kabetmeyecek miyiz? Ben tavan üstü izolasyona gereksiz veya zararlı demedim. Sadece duvarlardan ısı kaybı olustuktan sonra devreye giren bir malzeme dedim. Siz evinize 50 cm tasyunude kaplasanız enerji kaybedeceksiniz. Cunku 100% yalıtım diye birsey yoktur. Burada yapılmak istenen, farklı calısma prensiplerine sahip ürünlerle bu kaybı en alt seviyelere cekmektir.


Tavanın ve duvarların emdiği enerjiyi kayıp olarak mı düşünmeliyiz? Şayet tavan ve duvarlar (hatta binanın toprağa değen kısımları) enerjiyi hapsedecek şekilde yapılmamış ise evet bu bir kayıptır. Enerjiyi evin beton, taş aksamında ve duvarlarda hapsetmiş iseniz bir kayıp değildir. İçeriye geri verilemeyen her ısı kayıptır. Eger ellerinize duvara yapıştırarak ısınmıyorsanız.

Sık sık tekrarlayarak yönlendirmeye çalıştığınız üzere evin iç boyasını sizin boya ile boyayıp, dışında hiç bir tedbir almadığımızda peşin peşin enerji kaybetmeyi göze almış olmaz mıyız? Beyefendi, ben burda bilgi eksiği olan arkadaslar faydalansın diye yazıyorum bunları. Ne adımı yazdım ne de sattıgım ürünün markasını, sayet okumadıysanız ilk yazdığım mesajı lutfen okuyun. Ben kimseyi hic bir yere yönlendirmiyorum. Amacımda kimseye ürün satmak değil. Burada birini kullanın öbürü gereksiz diye birsey soylemiyoruz. Mantolamanızı deve seve yaptırın. Yakında kotu malzemeleri sokturecekler nasıl olsa. Ben bir cok ulkeye seyahat etme imkanı buldum, gelismis ulkelerin bir tanesinde bile Turkiye deki kadar carpık bir yapılasma ve bilgi kirliligi gormedim.

Şayet siz de vatandaşa burada önceki mesajlarda yazdığınız gibi tavan boya sürmenin yeterli olduğunu, zaten mantolamanın zararlı olduğunu, hatta yasaklanmış olduğunu söyleyip kötü bir izolasyona razı ederek yanlış yönlendirmiş olmuyor musunuz? Inanın cok sıkıldım kendimi tekrar etmekten ama sizin niyetinizi bir turlu anlayamadım. Ben hic bir mesajımda sadece tek ürün herseyi cozer demedim. Aksine tam tersini soyledim. 20.11.2014 tarihinde size gonderdigim mesaja bakın lutfen.


Oysa doğrusunu anlatmak, insanların bu gibi yatırımlarını doğru yönlendirmek size bir şey kaybettirmez, aksine kazandırır ve bu sürekliliği olan bir kazanç olur. Bizim anlattıklarımız zaten sadece dogrulardan ibaret beyefendi. Hala neyle itham etmeye calısıyorsunuz anlamıyorum.


Radiant ısı iletimi herkesin hemfikir olduğu gibi ısı transfer şekillerinden biri. Isı kaynağının tipine ve gücüne göre de değişir.

Yazın teras çatılı bir evde güneşden gelen radiant enerjinin yansıtılarak teras yüzeyinin 50 derecenin üzerine çıkması radiant barier ile önlenebilir ve bu elbette çok önemlidir. Ancak hava 30 derece ise 30 derecenin altına inmesi radyant bariyer ile sağlanamaz. Egitiminiz veya bu konularla alakanız ne duzeyde bilmiyorum ama soyle soyleyeyim. Toplam sıcaklık arttıkca reflektif malzemenin tasarruf yüzdesi artar. Bu malzemeler 100 derecede de calısır 20 derecede de. Sıcaklık arttıkca elde edilecek tasarruf oranı da degisiklik gosterecektir.

Ev ısıtma sistemlerine gelince, kullanılan ısıtma yönteminin tipini güneş ile karşılaştırmak mümkün değil. Hangi sistem, ısıyı hangi transfer şekliyle yayar? Ya da hangi oranda radiant, hangi oranda temas yoluyla yayar? Sadece güneş ısıgıyla karsılastırmanıza gerek yok. Reflekte malzemelerin içerisndeki yansıtma saglayan komponent oranı %10 ile %30 arasında degisir. Bu bileşen (1800-1900 C) dereceye kadar direkt sıcaklıga mukavemet gosterir. Boyaların reflektivite özelliği ilk çalışma mekanizmasıdır, yansıtamadıgı enerji miktarını ise bu komponentin dayanım gücüyle yüzeyde tutmaktadır. Yazın dış cepheye uygulanan malzeme en çok reflektivite ozelligini kullanacakken, iç mekanlarda uygulanan malzeme ise ısı kaynagına baglı olarak yansıtma veya konduksiyon kombinasyonunu kullanacaktır.

Her durumda temas yoluyla duvar ve tavanlarla ev içindeki havanın ısısı dengelenecek ise ev içinde radiant yansıtmaya çalışmanın anlamı ne? Isıtmada en çok kullanılan radyatörlü kalorifer sistemi havayı nasıl ısıtıyor? Radiant mı radyatör yüzeylerinde temas yoluyla mı? Yukarıdaki acıklamalrdan bu sorunun cevabını da bulabilirsiniz. (malzemenin reflektivite ve konduktivite ozellikleri....)

Bizim evde ısıtma sistemi taban şapının içine gömülü bir kilometre boruda 40 derece su dolaştırmakla oluyor. Bu suyun dolaşması da kışın ortalama günde iki kere 30'ar dakika gibi gerçekleşiyor. Yani aslında betonu ısıtarak evi ısıtıyorum. Bina soğukken ısıtması 5-6 saat, soğuması ise 2-3 gün sürüyor, Bu durumda tavanıma reflektif boya mı sürmeliyim yoksa evin esas kütlesini oluşturan temel, duvar, taban, tavan vs.nin atmosfere ve toprağa enerji kaybını mı engellemeliyim? (malzemenin reflektivite ve konduktivite ozellikleri....)

Sonuçta, ısı izolasyon projeleri, binaların koşullarına göre optimum verimliliği sağlayacak şekilde yapılmalıdır. Yine koşullara göre birden fazla yöntemin bir arada kullanılmasına bir engel olmadığı gibi, bir çok durumda da gerekli olabilir. En sonunda mutabık kaldıgımız bir husus bulduk...

Sizden ricam yazdıklarımı okurken kullandıgım kelimelere ve ifadelerime dikkat etmeniz. Mumkun oldugu kadar insanlara dogru bilgileri aktarmaya calısıyorum. Sizin de baska sorularınız olursa bildirebilirsiniz. Sayet lütfen önceden acıkladıgım hususları tekrar tekrar sormayın.

İyi haftalar...

sader_5 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön