Konu: Nergis
View Single Post
Eski 19-11-2014, 23:20   #2147
tabus
Ağaç Dostu
 
tabus's Avatar
 
Giriş Tarihi: 20-07-2006
Şehir: Antalya
Mesajlar: 392
Double nergisler, kısa tarihçesi:

Double nergisler,botanikçiler ve meraklı bahçe uzmanlarınca yüzyıllardan beri bilinmektedir.En eski kayıtlı olanları ise, yakın geçmişte bulunan biri hariç değişik nergis türlerinin mutasyonu olarak bilinmekte idi. En önemli değişim, Copeland'ınkendi üretimi olan 'Mary Copeland'ın öncülüğünde başlamıştır. Lionel Richardson,Copeland'ın bahçesinde tesadüf ettiği değişik tohum taslağı olan bir nergisden 'Falaise' i üretmiş ve böylelikle bu günkü double nergisler ortaya çıkmıştır.
Double nergisler, yalın kat nergisler kadar eski tarihlerden beri bilinmektedir. Bir örnek olarak 1968 de kayda alınan , garip şekilli 'whiteadder', 1995 yılında restorasyonu yapılan 18. yy dan kalma bir bahçede tesadüfen bulunmuştur.
Parkinson, (Paradisi in Sole )17. yy dan beri İngiliz baçelerinde bulunan çeşitli,double nergislerden bahseder.Bunlar (gallicus, Roseus Tradescanti, Virginianus ve Anglicus maximus)dur.
*Parkinson gallicus'u şimdidilerde 'N.Eystettensis' olarak bilinen (Capax Plenus, Gallicus Minor Flore Pleno, Pleno Flor, Queen Anne's Daffodil, Queen Anne's Double Daffodil' ve daha bir sürü isim), N.triandrus un hibriti ve kıtasal gerçek double form olarak anlatır.Bu nergis en eski kayıtlı bahçe nergislerinden biridir. Enfes yumuşak sarı renkli, süper simetrili,6 segmentli koronası ve yıldız görünümlüdür.
*Roseus Tradescanti, 3 yy önce iyi büyüyen, değerli bir nergis olarak bilinir ve ilk kez Hibbert 1874 yılında double petallerinden (petaloid) bahsetmiştir.
*Virginianus, Parkinsonun anlatımından N. poeticus'un double beyaz formu olduğu anlaşılmaktadır.
*Çok iyi tanınan bir çok yerde yaygın olarak üretilen,en erken doublelerden biri olan Anglicus Maximus, 'Common Double Daffodil'; Burbidge'nin hayran olduğu geniş koyu altın sarısı, gülvari çiçeği ile tanınır.Sahibi olduğu için ilk kayda aldıran Vincent Van Sion, 17. yy da Londrada ikamet etmektedir. Parkinson ve Londralı çiçekçi Wilmer çiçeğin soğanını edinmişler, Parkinson, 1629 da hem Van Siondan hem de nergisden bahsetmiştir.Bu gün, Telamonius plenus (Double Van Sion ,The Wilmer's Great Double Daffodil ,Van Sion 'Wilmot's Double Daffodil vs.) isimleri ile bilinir.
Kayıtlara alınmış bir çok double nergislerin bu gün üretilmediği ve hatta kayıtlara uygun resimlerinin bile bulunmadığı bir gerçektir.

Double nergislerin nasıl oluştuğuna dair ilginç te bir hikaye var. Konu ilgi çeker ve yeterli beğeni alırsa devam ederim.Nergis severlere sunulur
Not: John Parkinson,yazar, botanist.(1567-1650)
Burbidge, F.W, botanist ,yazar. (1847-1905

''David Willis'in Yellow Fever kitabından alınmıştır.''

tabus Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön