Cesitli malzemeleri geri donusturerek yaptigimiz (bunu esim biraraya getirdi, hakkini yemeyeyim
) ahsap fide serasindan bir iki resim (her tarafi acik, sirkulasyon cok iyi).
Sabah ustune ciy dusmus Rus kara lahanasi fideleri
Kivircik yaprakli, Edirne'ye ait maydanoz
Biraz da yerdeki bitkilerden...
Birkac gun oncesinden bir miktar turp hasadi.
Turp icin onemli noktalardan bir tanesi, her cesidin birbirinden farkli yaprak genisligine ve verimine sahip olmasi. Buna dikkat etmekte fayda var cunku bazi restoranlar, yaprak verimi yuksek olan cesitleri tercih edebiliyor. Yapraklar atilmiyor ve salatada kullaniliyor. Yapraklariyla birlikte vereceklerinizi daha yuksek bir fiyata pazarlayabilirsiniz; kendiniz yiyecekseniz de hem kokunden hem yapraklarindan yararlanabilirsiniz. Ayni sey pancar icin de gecerli. Resimdeki turplar, Fransa'ya, Almanya'ya ve ABD'ye ait uc farkli cesitten olusuyor. Almanya'ya ve ABD'ye ait olan cesitlerin yaprak buyuklugu, Fransiz cesidinin yapraklarinin 2-3 kati kadar...
Bir diger nokta da turbun nasil satilacagi... Kucuk kok yapan cesitler demet usulu, agir ceken cesitler agirlik hesabiyla satilacak.
Tam olgunlukta Tatsoi
Tatsoi gibi yapraklari icin yenen sebzelerde de burdaki cogu ciftligin yaptigindan farkli bir yol izliyorum. Ciftlikler, hasat zamani geldiginde, tam olgunlukta bitkinin tamamini sokup oyle satiyor. Halbuki, resimde gordugunuz gibi, tam olgunlukta da olsa yaprak boyutlarinin kimisi oldukca kucuk, kimisi buyuk olacak. Bunu yapmak yerine, tatmin edici bir hasat olgunluguna eristiginde, buyuk yapraklari hasat ederek demet usulu satiyorum. Bu sekilde, hem sadece buyuk yapraklari verecegim hem de ayni bitkiden ayni mevsim icinde bircok kez hasat yapabilecegim. Bunun isciligi daha emek istiyor ama dal kalinligi buyukce oldugu icin o kadar zor degil (roka hasadi gibi zahmetli olmuyor).
Ve mevsimsel nedenlerden dolayi gecikmeyle de dikilmis olsalar, domateslerde meyveler gozukmeye basladi...