View Single Post
Eski 11-11-2014, 21:23   #15
dusunenadam
Ağaç Dostu
 
dusunenadam's Avatar
 
Giriş Tarihi: 09-03-2013
Şehir: KIRIKKALE
Mesajlar: 490
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi badrobot Mesajı Göster
Sn.dusunenadam'ım tecrübelerini ve anlattıklarını bayağı bir süre düşündümde...o yüzden şimdi yazıyorum.
TECRÜBEM :
Yanlış mevsimde ağacı budama, kalın kesi yerini macunla kapatmama, kullanılan testerenin steril olmaması, ağacın kök sisteminin ya hasta olması veya yetersiz olması ve birde bilinmeyen nedenlerden ötürü ağaçlar çok nadiren dusunenadam'ın söylediği gibi hemen nebari üzerinden 1-2 sürgün verebiliyor ve üst bölüm kuruyabiliyor. Ama bu olumsuz tepki çok nadirende olsa oluyor, olmayacak bir şey değil yani.
Şu an elimde 500 civarı Bonsai çalışmam var. Bu durumda olan 8 ağacım var.

ORAN :
dusunenadam'ın söylediği ağacı 2 katından kesmenin bazı beden şekillerinde bir sakıncası olmayabilir. (hatta bende 1 katından kesilmiş ağaçlar bile var) ama sizin bu ağacınızda olduğu gibi Dik Tarz (Formal Upright) bir ağaç yapacaksanız ilk dalın bedenin 2 katından çıkması gerektiğinide unutmayın. Yani bu ağaçta ağacı 2 katından keserseniz birinci sectionda ilk dalın yerini doğru konumlandırmakta çok zorlanırsınız.

ACİL EYLEM PLANI :
Diyelimki ağacı kestiniz ve ağaç dusunenadam'ın dediği gibi en dipten 1-2 sürgün verdi ve üstü kurudu. Bu ağacı atacakmıyız? Ağaçla süper mini süpürge tarzınada gidebilirsiniz, bir sürgüne göre verev kesip 2-3 yıl için ağacı bahçeye dikip kes-büyütle süper konikliğe gidebilirsiniz. Eğer nebari üzerinden 5-6 sürgün verirsede tadından yenmez. Orman tarzı yolda olur.
Sayın badrobot hocam, "tecrübeyle engellenebilir" dediğim konuyu çok güzel açmışsınız. Ben bu şekilde yanlış hatırlamıyorsam 7-8 ağaç denedim. Sadece 2 tanesi istediğim yerden sürgün verdi. Sizin oran 8/500. Bu da benden çok çok daha tecrübeli olduğunuzu gösteriyor. Ben, böyle bir olasılığın da bulunduğunu ve kendimce bulduğum çözümü arz ettim. Sizin verdiğiniz bilgilerden de çok şey öğrendim. 500 şu an benim için hayalden de öte (Bu arada sn.nicholai hel'in açmış olduğu sığla konusunda hala yardımlarınızı bekliyorum.) Saygılar...


Düzenleyen dusunenadam : 11-11-2014 saat 21:34 Neden: isim düzeltme
dusunenadam Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön