View Single Post
Eski 07-11-2014, 23:59   #1
fyodor
Ağaçsever
 
fyodor's Avatar
 
Giriş Tarihi: 20-03-2010
Şehir: izmir
Mesajlar: 79
Arıcılıkla uğraşanlar : fyodor (Doğancılar Köyü, Buca-İzmir)

Yer : Doğancılar Köyü-Buca - İzmir

Konum: Buca Merkez' e 30 km mesafede. Buca' nın en yüksekteki köyü. Buca Gölet yolundan gidiliyor.

Arazi Durumu: Engebeli, düz olmayan arazi. Genellikle vadiler şeklinde. Yazın akan suyun kurumusı halinde bile vadinin canlılığı, yeraltı akarsularının olduğuna işaret ediyor.

Sertifikalar : Buca HEM "Arı Yetiştiriciliği" belgesi.

Flora Çeşitliliği : Sırasıyla kekik, hayıt, böğürtlen, püren ve adını bilemediğim türler. Şu an püren devam ediyor. Yağışların olmaması, sıcaklığın düşmemesi gibi sebeplerle 2014 yılı için çam balı gecikti.

Besleme : Kışın tüketmesi için arının kendi balını bırakıyorum. Herhangi bir takviye şurup kullanmıyorum. Arılar için de kendimiz için de adil davranmalıyız.

Arı Cinsi : Kafkas ırkı ile yerli ırkının melezlenmesi. Kafkas ırkı İzmir bölgesinde hava şartlarından ötürü çalışamaz.

Arı Davranışı: Bir metre yanında dahi çalışsanız size dokunmuyor. Çevremdeki bazı arıcılar, kendi arılarına 30 metreden fazla yaklaşamadıklarını söylüyorlar. Alacaksanız şayet, kendi ve ailenizin sağlığı için sakin arı almaya özen gösterin.

İzmir' in Buca ilçesinde hobi amaçlı arıcılık faaliyetinde bulunmaktayım. Arıcılık sanıldığı kadar zor bir uğraşı değil. Eğitimi aldıktan ve bir ustanın yanında yetiştikten sonra kolaylıkla yapılabilir. Eminim aramızdaki pek çok arkadaşımız -düşüncede dahi olsa- bir şekilde arıcılık yapmak istiyor. Fakat, zaman yetersizliği , bilgi eksikliği gibi sebeplerden ötürü başlayamıyor. Ben de tam bu noktada iken daha fazla geç olmadan arıcılığa başladım. Etrafımda emekli olduktan sonra arıcılık yapan büyüklerimi görüyorum. Onlar da yıllardır hayalini kurdukları bu hayali gerçekleştirmişler.

Uğraşabileceğimiz sayıda arıya çoğumuz bakabiliriz. Emekli olduktan sonra başlamak yerine şu an bile başlayabilirsiniz. Tek yapmanız gereken, bulunduğunuz ilçedeki Halk Eğitim Merkezleri' nden teorik eğitimi aldıktan sonra, usta arıcının yanında staj yapmak olacaktır. Tek kovanla başlayabilirsiniz mesela. Artık sanal alemde bile tüm sorulara cevap bulunabiliyor. Tek kovanla ailenizin bir yıllık bal tüketimini bile karşılayabilirsiniz. Arı sizden birşey istemiyor. Yalnızca arada bir bakıp, anormal bir durum varmı, görmeniz gerekiyor. Her gün arının başında durmanız da gerekmiyor. Arı İlkbahar mevsiminde alınmalıdır.

Arılığımla ilgili deneyimlerimi -önümüzdeki günlerde- buradan sizinle fotoğraflı ve yazılı bir şekilde paylaşmak istiyorum. Buradan sorularınızı sorabilirsiniz.


Düzenleyen fyodor : 08-11-2014 saat 08:41 Neden: dzt
fyodor Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön