View Single Post
Eski 31-10-2014, 23:29   #25
jinekolog1959
Ağaç Dostu
 
jinekolog1959's Avatar
 
Giriş Tarihi: 01-03-2013
Şehir: Ankara
Mesajlar: 120
Kıymetli arkadaşlar, sevgili kardeşler, çok değerli cevizci dostlarım,

Tekrar tekrar, ısrarla ve inanarak söylüyorum: Çok ceviz dikiliyor diye asla paniklemeyin, enseyi karartmayın, şevkinizi kaybetmeyin. Karamsar olmak için gerçekten neden yok.

Ama kimler için yok?

DÜNYA PAZARINA sunacak standart KALİTE, KALİBRE ve MİKTAR’ da ceviz üretimi hedefiyle yola çıkanlar için korkuya, endişeye asla mahal yok.

Yani, Sn.Yaşar Akça’nın ısrarla üzerinde durduğu, benim de paylaşım yazılarımda altını defalarca çize çize belirttiğim şu meşhur “ölçek ekonomisi” ni iyi kötü sağlayabiliyorsanız…

Yani, vazgeçtim 100 dönümden, en az 50 dönüm klasik sıklıkta dikilmiş, dönümüne 400 kg STANDART CEVİZ alabileceğiniz bir bahçeniz varsa…

Yani yılda en az 20 ton mahsul alıp, uluslarası nakliye standardı gereği 20 ton taşıyabilen bir TIR’ ı tek başınıza yükleyebilecek ve Avrupa’ya veya herhangi bir limana sevk edebilecek kapasitede bir işletme kurduysanız… Hiç şüphe yok ki geceleri rahat rahat uyuyabilirsiniz.

Yok maddi imkanınız bu kadarına yetmiyordu, daha küçük bir bahçe kurabildiniz, ama KÜMELENDİNİZ… Yani sizinle aynı tür cevizi üreten başka küçük veya büyük üreticilerle çok yakın mesafelerde bahçenizi konumlandırdınız. ‘Örgütlenme Özürlü’ bir toplum olduğumuz için muhtemelen bazı sıkıntılar yaşayacaksınız ama sizin de korkulu rüyalar görmeden uyumaya hakkınız var.

Yok bunu da yapmadınız, ölçek ekonomisinden çok uzak 5-10 dönümlük bir arazide bu işi kotarmaya kalktınız, onun da yarısını şu türden, yarısını bu türden diktiniz… Yani tamamen YEREL PAZARA yönelik bir küçük işletme kurdunuz… Sizin endişelenmeye hakkınız var. Çünkü yerel dinamiklerle dünya dinamiklerinin dengeye gelmesi her zaman mümkün olmayabilir veya bu süreç bazen çok uzun zaman alabilir. Ve dünya pazarına çıkma alternatifiniz olmadığı için bu süreçte siz zarar görebilirsiniz.

Dünyada ceviz üretimi çok büyük çabalarla, dikim alanları, sulama olanakları son derece zorlanarak özellikle son 10 yılda inanılmaz bir tempoda arttırıldı. Buna rağmen gelinebilen noktada yıllık dünya üretimi yaklaşık 2.3 milyon ton. Dünya nüfusu ise bugün 7 milyar.Yani dünyada kişi başına düşen YILLIK ceviz miktarı 300 gram. Türkiye’de kişi başı ceviz tüketimi ise şu an yılda 3 kg.

DÜNYA PAZARI’na oynamakla YEREL PAZAR’a oynamak arasındaki farkı bilmem görebiliyor musunuz?

Dünyada ortalama tüketimin henüz Türkiye’nin bile onda biri düzeyinde olmasının, gelecekte yaratacağı talep potansiyelini düşünebiliyor musunuz?

Sevgili arkadaşlarım, değerli kardeşlerim…

Şu anda her bir dünyalıya düşen AYLIK ceviz miktarı 25 gram, yani İKİ CEVİZ.

Mümkün görülmüyor ama, şartlar daha da zorlanarak dünya üretimi bugünün iki katına çıkarılabilse, bunun yanında nüfus da hiç artmayıp sabit kalsa, her bir faniye düşecek ceviz miktarı olacak ayda DÖRT CEVİZ…

Neyin paniğindesiniz arkadaşlar?


Düzenleyen jinekolog1959 : 01-11-2014 saat 19:15
jinekolog1959 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön