View Single Post
Eski 31-10-2014, 12:55   #23
karabuz
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 12-06-2013
Şehir: Bulgaristan, Eski Cuma
Mesajlar: 158
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi ykaya194 Mesajı Göster
Sayın jinokolog,
Ukrayna ve türki cumhuriyetlerinde ceviz fiyatları 2,5-3 dolar seviyesinde seyrediyor. (bunu gümrük teslimi fiyatlarından anlıyorum)
Saygılar.
Bu bilgiye destek olarak 2014 yılı ceviz fiatlarının çok yüksek oldugu bir yıl olduğunu eklemek isterim , örneğin bu sene bulgarda toptan fiat 3 leva yani 2 dolar, ve üretici çok sevinçli önceki seneler 1 dolar olan fiat ikiye katlandı diye.
hızla ceviz bahçeleri kurulumu burada da son derece düşündürücü, bağzı bölgelerde toprak fiyatlarının 100-150 euro (satılık) olması ciddyi büyüklukte bahçeler yarattı, korkunun ecele faydası yok deyip ilerlemekte herkes.

bütün endişeleri tahminleri bir taraf edersek ve arz talep denklemi üzerine yoğunlaşırsak doğruları bulacağımıza eminim. benim tahminim şu:

bir ceviz bahçesinin getirisi o bölgede yetiştirilebilen diğer ürünlerin getirisinden fazla olduğu her bir yıl daha fazla ve daha fazla ceviz dikilmesini yol açaçaktır , komşu görmüş sen dönümde 400 kilo aldın kilosunu 15tl ye satsan .... e komşu bahce ceviz dikmezmi, diker elbet. hızla dikim bu işte "para" kalmayana dek devam eder, yer gök ceviz olur (bunu görmeye ömrümüz yeter yetmez o ayrı .. gün gelecek bu olacak) üreticilerin bir bölümü başka ürüne geçer denge sağlanır, bu süreç her bir "para" olan işte böyledir korkulacak bir şey yok. önemli olan buna hazırlıklı olmak.

karabuz Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön