View Single Post
Eski 31-10-2014, 09:50   #1
SAGEN
Ağaç Dostu
 
SAGEN's Avatar
 
Giriş Tarihi: 12-01-2011
Şehir: Üsküdar/İSTANBUL
Mesajlar: 499
Air plant (aka tillandsia)

Bitkiler alemindeki yeri Bromeliaceae familyasının genel adıyla Tillandsia (namı diğer Air Plant veya Aka Tillandsia) ismiyle anılan bitkileridir.
Bu türün Guzmania gibi saksıda yetişen türüde bulunmakta olup; ismi Tillandsia Cyanea olarak bilinmektedir.

Bu bitkiler orkideler gibi (epifit olanlar için yazıyorum) epifitik bitkiler olup; orkidelere nazaran daha ileri derecede epifitik türlerdir. Kök yapısı orkideler gibi sadece tutunmaya yarayıp parazit bitki değildir.

Havayı esintiyi ve güçlü ışığı çok seven bu bitki durgun havası ve karanlık mekanlarda ölmeye mahkum olur. Özellikle nem en büyük yaşam kaynaklarından biridir. Direk güneş ışığından bitkiyi sakınmalıyız zira hızlı sıvı kaybı bitkinin ölmesine ve yaprak yanıkları oluşup kurumasına sebep olur.

Günlük olarak yapraklarında su damlası oluşmayacak şekilde üzerine oda sıcaklığında su pulvarize edilmesini sever. Ayrıca bakıldığı ortamın ve şehrin sıcaklık, nem durumuna göre haftada bir,iki belki de 10 günde bir su dolu bir kap içerisine daldırma yöntemi ile 1 saat kadar bekletilip bitki suya duyurulmalı ve akabinde ters çevrilip yaprak aralarında ve gövdesinde su kalmaması için hafifçe silkelenerek en az 4 saat kadar bitki esintili bir yerde kurumaya bırakılmalıdır. Aksi takdirde kök diplerinde kalan su bitkinin hızla çürümesine ve ölmesine sebep olması kaçınılmazdır.

En iyi sulama bilindiği gibi yağmur suyudur. Ancak içme suyu ve dinlendirilip kloru arıtılmış musluk suyunu 1/1 oranında karıştırarak sulama yapılabilir. Böylece yetişmesi için gerekli elementleride musluk suyu vasıtası ile temin edilmiş olur.

Orkideler için kullanılan besini az miktarda suya ekleyerek ince pulvarize olarak bitkimize 15 günde bir verebiliriz.
Ortam sıcaklığı olarak 10/30 derece arası sıcaklıklar uygun olur.

ALTTAKİ RESİMLER NETTEN ALINTI OLUP KENDİ KOLEKSİYONUMA AİT FOTOLAR EKLENECEKTİR.

Eklenen Resimler
     

Düzenleyen SAGEN : 21-04-2015 saat 10:45 Neden: RESİM EKLEMESİ YAPILDI
SAGEN Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön