View Single Post
Eski 30-10-2014, 22:47   #21
jinekolog1959
Ağaç Dostu
 
jinekolog1959's Avatar
 
Giriş Tarihi: 01-03-2013
Şehir: Ankara
Mesajlar: 120
Değerli ceviz dostları

Bu köşede sizlere sıklıkla Kaliforniya’da olup bitenler hakkında bilgiler vermeye çalışıyorum. Bazılarınızda “bize ne Kaliforniya cevizciliğinden, biz kendi işimize bakalım” gibi bir düşünce bulunabilir. Bense değil sadece Türkiye’de, dünyanın neresinde olursa olsun, cevizcilik yapan veya yapmaya niyetlenen her girişimcinin mutlaka Kaliforniya’yı izlemesi, en azından oradaki genel trendlerden, sektörün geleceğine ilişkin plan ve beklentilerden haberdar olması gerektiğini düşünüyorum.

Neden izlenmeli Kaliforniya? Birkaç temel sebepten ötürü:

1- Dünyada modern kapama ceviz bahçeleri ilk defa bu eyalette kurulduğu ve bizler gibi henüz yeni bahçe kuranlar için bulunmaz değerde, çok büyük bir tecrübe kaynağı olduğu için.

2- Daha verimli, daha kaliteli, hastalıklara daha dayanıklı ceviz türlerinin geliştirilmesinde dünyada halen en ileri teknoloji ile en büyük araştırmaların yapıldığı merkez olduğu için.

3- Cevizin budanmasından hasatına, işlenmesine, ambalajlanmasına kadar, henüz bizim taklit etmekten dahi çok uzak olduğumuz teknolojileri geliştirdikleri ve halen de geliştirmekte oldukları için.

4- Hepsinden önemlisi, dünya ceviz ticaretinin %75’ini tek başına kontrol etmekte oldukları için.

Evet, çıplak gerçek bu! Şu anda uluslararası ticarete konu olan her dört cevizden üçü Kaliforniya eyaletinde üretiliyor. Dünyada ceviz fiyatları, arz-talep dengesiyle oluşuyor. Denklemin arz tarafında bu kadar büyük bir oyuncu olunca, dünya ceviz fiyatlarını neredeyse tek başına Kaliforniya belirliyor.

Peki bunun bizim için anlamı nedir? Geleceğimizi ceviz üreticiliğine bağlıyorsak (ki ben kendimi bu yola girmiş kabul ediyorum), yıllarca emek ve para harcayarak üreteceğimiz ürünün hangi fiyattan pazarlanabileceğini yerel dinamiklerden çok daha fazla oranda ‘Kaliforniya’ belirleyecek.

Ben bu köşeden, zamanım ve enerjim elverdikçe, sizleri dünyada ve özellikle de Kaliforniya’da olan bitenden haberdar etmeye devam edeceğim. Umarım forum okurlarına bir katkısı olur.

jinekolog1959 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön