View Single Post
Eski 29-10-2014, 15:18   #54
birnefestoprak
Ağaç Dostu
 
birnefestoprak's Avatar
 
Giriş Tarihi: 14-07-2012
Şehir: Ankara/Morgantown
Mesajlar: 2,797
Sonbaharin ilk hasadini dun yaptim. Eylul ayindaki beklenmedik siddetli yagmurlar herseyi geciktirdi; neyse ki bitkiler kendilerini cabuk toparladilar. Burda 20 bas (10 kirmizi, 10 yesil) gobekli marul ile asagi yukari 8 lt'lik bir kabi dolduracak kadar feslegen var. Bunlarin hepsini siparis uzerine kucuk bir pizza restoranina verdim (bu restorandan daha sonra bahsederim). Resimde gordugunuz sepetleri arayip buldum; Teksas'ta sepet isi yapan bir aile sirketinden temin ettim. Sepetlerin degisik boyutlarda ve sekillerde olanlari var. Resimdekiler, marul sepeti olarak geciyor. Bunlarin bir de daha derin ve yuvarlak olanlari var; onlar da domates, hiyar, misir vs icin kullanilacak. Bu tip urunler, pazardaki sergi icin onemli. Serginin duzenli ve guzel gozukmesi sart.

Name:  HELROS2.jpg
Views: 1338
Size:  71.9 KB

Bu da feslegenlerle birlikte marullar:

Name:  HELROSGEN.jpg
Views: 1331
Size:  71.5 KB

Feslegenler icin ayrica bir sepet daha getirseymisim iyi olurmus. Neticede sepet bol; sirket perakende satis yapmadigi icin sepetleri ust uste dizip depolayacagiz (sapli olanlarin depolanmasi zor olacak ama bir cozum buluruz)

Bu resimde de fikir vermesi acisindan, pazarda kullanacagim diger iki sepeti gostereyim. Soldaki, yine ayni sirketten aldigim yaklasik yarim litrelik sepet. Bunu esasen biber icin kullanacagim. Cogu biberin tek tek agirligi oldukca az geldigi icin, agirlikla satarsak birsey kazanamayiz ama Italyan Pepperoncini gibi meyvesi kucuk olan cesitlerden cok sayida meyve bu hacme sigabilir (iri meyveli biberler agirlikla satilacak). Zaten pazara gelen cogu insan, genelde herseyden azar azar alip cok sayida sebzeyi denemeyi tercih ediyor. Hem onlar icin hem bizim icin ideal cozum bu. Sepet doldurulup tuketicilerin pazar cantalarina bosaltilacak.

Name:  PB.jpg
Views: 1406
Size:  70.9 KB

Sagda gozuken plastik kabi ise daha cok salata karisimlari icin kullanacagim. Hava alan bu kap, icindeki sebzeyle birlikte verilecek. Ideal bir surdurulebilir bir yontem olmayabilir ama pazar icin iyi/alternatif bir cozum sunuyor. Bunlarin tanesi 25 cent.

Bu karisimlarin icinde hasat olgunluguna ulastiklarinda semizotu, buna ek olarak roka, tere ve yerde o an kaba sigabilecek ve tat olarak diger bilesenlerle kontrast olusturabilecek ne varsa uygun miktarlarda eklenecek. Mahsul ya da tohum, yaptigim iste birincil onemi verdigim parametre lezzet. Lezzeti beni tatmin etmeyen bir cesidin tohumunu kataloga cikarmadigim gibi mahsul olarak da satmam mumkun degil. Bu yuzden, salata karisimlari da cesitli denemelerden sonra belirlenecek. Lezzet iyiyse, besin degerinin dusuk olmasi da mumkun degil.

Semizotuyla ilgili olarak ek bir bilgi vereyim. Doganin diger canlilara bir lutfu olan bu bitkinin yalnizca besin degeri cok yuksek degil. Ayni zamanda, farkli lezzetler acisindan da secenekler sunuyor. Geceleri icine hapsettigi, elmaya da eksiligini veren asitten dolayi, sabahin erken saatlerinde hasat ederseniz, tadi gorece daha eksi olacaktir. Gunun ilerleyen saatlerinde ise bu asitleri glukoza cevirecektir. Bundan dolayi, oglen saatlerinde hasat edilen semizotu bu sefer gorece daha tatli olacaktir. Ozellikle restoranlara urun veren/vermeyi planlayan ciftcilerin bu tip ayrintilara dikkat etmesini tavsiye ederim.

birnefestoprak Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön