View Single Post
Eski 20-10-2014, 13:22   #396
capsaicin
Ağaç Dostu
 
capsaicin's Avatar
 
Giriş Tarihi: 14-07-2012
Şehir: Eskişehir
Mesajlar: 216
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Feanor35 Mesajı Göster
yararlı bilgiler ve öneriler sayın capsaicin ve sedail. Hic milyon derecesind acı bir biber yemek nasip olmadı en cokta onu merak ediyorum. Ülkemizde satılan coğu biber bana çok müthis acı gelmiyor , ağzın lehim mi kaplı diyorlar zaten . Haberanonun aromasını begenmedim yemekle uyuşturamadım midemi bulandırmıstı , alışık değildim ondan herhalde deneyeceğim tekrar. önümüzdeki ay tohumları sipariş edeceğim aceleye gerek yok . Bu sefer bahcede yetiştirecegim daha kolay olucak benim icin
Açıkcası tavsiye etmem, ben o kadar acısını denemedim gerçi en acısı kurutulmuş trinidad scorpion ve bhut jolokiaydı Biberler kurutulduğu zaman acılıkları çok düşüyor 4te 1 oranı gibi falan. Sos oalrak da dediğim gibi 550bin. Acıkcası bilmeyen birine bu tip acılığı tarif etmek zor. Çünkü bir noktadan sonra tat kalmıyor, lezzet kalmıyor sadece ızdırap kalıyor. Dolayısıyla ben fantazi görüyorum önceden de söylediğim gibi. Yemiş olabileceğiniz en acı tip turşu biberi 2-3 ile çarpın işte 50binlik taze tabasco o kadar acı. Bundna sonrasının ben pek pratikliğini göremiyorum. Misal habanero 550bin. Yani bunu üreten adama sebebi neydi ki diye sormak istiyorum.

Keyif tabi orası ayrı ben de kaç yıldır uğraşırım eskişehir ikliminde hab olmadı ama üretsem ne yapardım bilmiyorum, belki acı sos yapardım. Bildiğim kadarıyla turşu ya da kurutmaya gelen bir tür değil çünkü.

Ama güzelim jalepeno öyle mi. Onun bir kere turşusunu yiyen bir daha türk tipi turşuyu sevmez o kadar lezzetli, ama marketlerde satılan katkılı yapay katkılı ürünler değil evde kendi yaptıklarınız.

Ben şöyle yapıyorum,

jalepeno veya serranoları yarım parmak kalınlığında doğruyorum. Yarım litre sirke, yarım litre suya, 1,5-2 tepeleme yemek kaşığı kaya tuzu, 1 tatlı kaşığı şeker ilave ediyorum. Bunun içine 3-5 iri diş sarımsak koyuyor ve ocakta hafif kaynama noktasına getirip tuzunu iyice eritiyorum. Fokurdar gibi olunca altını kapatıp kestiğim biberleri atıyorum ve biberlerin rengi koyu canlı yeşilden, soluk yeşile dönünce(15 dakika civarı) temiz kavanoza yerleştirip, soğumaya bırakırım. Oda sıcaklığına gelince sıkıca kapatır dolaba koyarım. 1 haftada yenecek kıvama gelir, kıtır kıtır ve lezzetli herkes de beğenir. Üstelik en az 1 sene bozulmaz yumuşamaz.

capsaicin Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön