View Single Post
Eski 19-10-2014, 14:51   #2
Othman
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 14-10-2014
Şehir: Istanbul
Mesajlar: 7
sakarya tarafında fındık verimi daha yüksek.dönüm başına ürün 200kg'ı rahat geçiyor. bazıları 350kg dan bahsediyor ama onlar abartı olabilir.ordu'da verim yer yer 60kg/dönüm'e kadar düşüyor yükseltiden ve arazi yüzünden bakım yapılamamasından dolayı. 2004 ve 2014 yıllarında ordunun yüksek yerlerinde nerdeyse fındık hiç olmamış dondan dolayı.

wikipedia'da verimin en yüksek olduğu yerler sakarya-kocaeli-düzce-bartın şeklinde gidiyor verim açısından giresun ordu oldukça geride. ağaçlar ordu giresunda daha yaşlı ve bakım yapılmıyor. giresunlular fındığı çok iyi bildiklerini söylerler toprak analiz edilip çoğu yerde kireç veriliyormuş diyorum ilk defa duyduk diyorlar. üretim giresun ordu'da daha fazla ama dönüm başına ürün yani verim daha düşük.

Bu şekilde düşünüldüğünde sakaryadan boş tarla alıp fındık dikmek mantıklı gözüküyor.böylelikle tarlayı da daha uygun fiyata alabiliyorsun. sakarya tarafında araziler düz olduğu için çalışma da daha kolay. burda fındık hakkında bilgisi olan pek yok galiba. paylaşan kimse yok çünkü.

Othman Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön