View Single Post
Eski 19-07-2007, 11:10   #1
Yamaha
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 18-07-2007
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 11
Bambu Kamışı (Doğu Karadeniz)

Selam, Değerli Üyelerimiz

Doğayı ve yetiştiriciliği seven biri olarak aranıza yeni katılmış bulunmaktayım. Ağaçlar nette bambu konusu dikkatimi çekmiştir.

Forumda bambu konusunda gayet güzel bilgiler yer verilmektedir. Bu bilgileri sağlayan değerli araştırmacılara teşekkür eder, saygılarımı sunarım.

Ülkemizde bambu konusunda Karadeniz Teknik Üniversitesi Öğretim Üyelerinden değerli bilim adamımız sayın Doç. Dr. Mustafa VAR'ın yurt içinde ve yurt dışında (Japonya’da) çok önemli bilimsel çalışmaları bulunmaktadır. Bu çalışmalarının detayları basında ve internette yeterince yer almadığından bilgiye ulaşamamaktayız.

Sayın Doç. Dr. Mustafa VAR ile yaptığım görüşmede yaptığı çalışmalar içinde 1200 bambu kamışı türünden 3 tür bambunun Rize ilinde yapılan deneme bahçesine bizzat gittim, gördüm ve inceleme yaptım. Gerçekten mükemmel sonuçların verdiğini gördüm. Bambu kamışının Doğu Karadeniz Bölgesinde özellikle Rize ili ekolojik şartlarına tam uyumlu olması nedeniyle üretim için alternatif bir ürün olarak değerlendirilmektedir.

Ülkemizde diğer illerde, saksıda vb. amaçlı yetiştirilen bambulara benzememektedir. Rize’de yapılan deneme bahçesinde ekonomik değeri yüksek olan bu türün ülkemize kazandırılmasını arzu etmekteyim. Bambu kamışının kullanım alanlarının geniş ürün yelpazesine sahip olması ve her yıl ürün alınabilmesi nedeniyle neredeyse her sektörün ilgi alanına girmesi cazip kılmaktadır. Bambunun nerelerde kullanılır sorusu yerine nerelerde kullanılmıyor denmesi daha doğru olur.

Zamanında SEKA Kağıt Fabrikası ile MOPAK Kağıt Fabrikası yetkilileri ile de görüşmelerim oldu. Yetkililerin bambu kamışı hakkında yeterli bilgiye sahip olmadıklarını üzülerek anladım. Ayrıca, piyasada konu ile alakalı birkaç fabrika ile yaptığım görüşmede de aynı sonuçları aldım. Demek istediğim ister halkımız olsun ister yetkililerimiz olsun kısaca “BAMBU KAMIŞI”nı tanımıyor. Oysa piyasada bambu ismi hayli bilinmesine rağmen gerçek bambu kamışını ve bambu özellikleri bilinmemektedir.

Bambu kamışı çok nitelikli bir ürün olup ülkemiz ekonomisine kazandırılarak yeni bir sektörün doğmasına, istihdam ve ticaret alanında yeni bir kapının açılmasına vesile olacaktır. Bu nedenle, bambu kamışının gereken tanıtımı, desteklenmesi ve çalışmaların kurumsallaşması için önem arz etmektedir.

İlgilenen tüm dostlara saygı ve sevgilerimi sunarım. İyi çalışmalar.

Yamaha Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön