View Single Post
Eski 12-10-2014, 15:18   #428
ateşkaptan
Ağaç Dostu
 
ateşkaptan's Avatar
 
Giriş Tarihi: 01-12-2012
Şehir: Ankara
Mesajlar: 704
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Murat Uysal Mesajı Göster
Sayın ateşkaptan sulamayı hergün mü yapacağız acaba....
Sayın Uysal;
Öncelikle ortaya bir sistem koymanız gerekir.
Yapacağınız sistem her ne kadar katı ortamda (perlit) topraksız tarımsa da, bu perliti (forumda ki bazı arkadaşların yaptığı gibi) toprakla mı karıştıracaksın, yoksa sadece perlit olarak mı kullanacaksınız.

Drenajı nasıl halledeceksiniz, sulamayı damlamalı mı yoksa hortumla mı yapacaksınız, bunlar hep bilinmeyenler olduğu için sulama konusun da tam bir fikir vermek için erken olduğu kanısın dayım.

Öncelikle bir planınız olması gerekir. Resimle de bunu destekleyip, ortaya koymanızı bekleriz.

Yapacağınız harcamaların da bu plan doğrultusun da olması sizin güvenli ve çalışmalarınızı daha şevkle yapmanızı sağlayacaktır.

Drenaj; Topraksız tarımda, çok önemli ve olmazsa olmaz koşuludur. Vereceğiniz besin eriyiğiniz Ec ve Ph kontrolunu, dolayısı ile ekeceğiniz bitkinin büyümesi için elzem olan şartları sağlamanız gerekir.

Drenaj olmazsa perlit için de biriken tuzlanma sizin bitkilerinize, sağlıksız ortamı yaratır. Bunun giderilmesi için haftada bir yapmanız gereken , fazla tuzun atılması veya temizlenmesi, yapılamayacaktır. demektir.

Bitkiler alacağı besini belli ph aralığında alırlar ve tüketirler, Bir kısım gübrelerin tamamını alırlar, bir kısım gübreleri de hiç alamazlar. Bu besinleri alması için tüm gübrelerin ph aralığı olan ve de o bitki için denenmiş sınırlar içinde olması şarttır.

Devamlı olarak sulama ile alınan besin içindeki istenmeyen tuzlar, köklerde ve perlit içinde birikmesi sonucu, bitkinin diğer elementleri de istediği ölçüde alamamasına sebebiyet verir. Mutlaka bu tuzun çeşme ve ya kullandığınız diğer temiz su ile drenaj yolu ile atılması gerekir.
Kısaca; sisteminiz sulama için size yol gösterici olacaktır.

Sisteminizi resimle anlatabilirseniz, forum da çok deneyimli arkadaşlarımız gönülden size yardımcı olacaklardır.Topraksız tarım yapıyorum derken, size sıkıntı yaratacak duruma dönüşmemesi dileğimiz.
Kabaca; alttaki plan size belki yol gösterir.

Name:  MEŞEREQ.jpg
Views: 1431
Size:  35.0 KB

Sağlıkla kalın, başarılar.

ateşkaptan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön