View Single Post
Eski 30-09-2014, 20:47   #87
birnefestoprak
Ağaç Dostu
 
birnefestoprak's Avatar
 
Giriş Tarihi: 14-07-2012
Şehir: Ankara/Morgantown
Mesajlar: 2,797
2001 yilinda Washington Universitesi Halk Sagligi ve Toplumsal Tip Arastirmalari Bolumu arastirmacilari tarafindan yapilan bir arastirmanin ozu:

Arastirma, Seattle (WA)'da gerceklestiriliyor. Arastirmacilar, Ilkbahar ve Sonbahar 1998 donemlerinde, 96 ayri hanede yasayan ebeveynleri, ayni hanelerde yasayan 2-5 yas arasindaki 110 cocuga yedirmek uzere hem bir kovensiyonel urunler (kimyasallarla yetistirilen urunler) satan marketler zincirinin subesinden hem de organik urunler satan bir kooperatiften alisveris yapmak uzere gorevlendiriyor. Ebeveynlerden, uc gun sureyle, cocuklari icin aldiklari urunlerin listesini gosterir birer gunluk tutmalari da isteniyor.

Uc gunun sonunda, soz konusu urunlerle beslenen cocuklardan alinan idrar ornekleri vucuttaki pestisik artiklari bakimindan analiz ediliyor ve asagidaki sonuclara/cikarimlara/yorumlara ulasiliyor:

- Duzenli olarak organik urunlerle beslenen cocuklarin idrarindaki organofosfor (sadece pestisitlerde degil sinir gazinda da kullaniliyor) konsantrasyonlari, konvensiyonel urunlerle beslenen cocuklarinkinden cok daha dusuk cikiyor (organik urunlerle beslenenlerde de tespit ediliyor cunku cocuklar, ev bahcesinde cesitli kimyasal ilaclarla bakimi yapan cimlerle, ev icinde bocek oldurmek icin kullanilan ilaclarin bulastigi yuzeylerle vs surekli temas halindeler).

- Birbirinden farkli organofosfat bilesikleri bakimindan yapilan inceleme kapsaminda, cocuklarin %99'unun idrarinda en az bir bilesige, %70-75'inde de iki bilesige birden rastlaniyor.

- Icinde bulunulan mevsim, irk, cinsiyet, yas, hane geliri, hane tipi (apartman dairesi, bahceli ev gibi), hanenin bulundugu mahallenin ozellikleri ile yapilan olcumler arasinda bir korelasyon tespit edilemiyor (cocuklar, soz konusu parametreler bakimindan gruplandirilip birbirleriyle karsilastirildiklarinda, cocuklarin idrarindaki degerler bakimindan belirgin bir fark tespit edilemiyor).

- Olculen medyan konsantrasyon degerleri iki farkli bilesik grubu icin sirasiyla 0.11 ve 0.04 micronmol/l olarak belirlenmis.

- Olculen degerlerin bir kisminin cocuklarin tukettikleri yiyeceklerle, bir kisminin da ev bahcesinde kullanilan pestisitlerle baglantili olabilecegi belirtilmis.

- Olculen seviyelerdeki degerlerin olumcul sonuclara yol acmasinin ongorulmedigi ancak soz konusu bilesiklerin uzun vadeli etkilerinin bilinmedigi de ifade edilmis.

birnefestoprak Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön