View Single Post
Eski 29-09-2014, 20:08   #86
birnefestoprak
Ağaç Dostu
 
birnefestoprak's Avatar
 
Giriş Tarihi: 14-07-2012
Şehir: Ankara/Morgantown
Mesajlar: 2,797
Alıntı:
Örnek: ahmet bey bahçesine 10 kök 20 kök domates eker ve hiçbir zirai ilaç gübre vermez ve ilaç vererek bir kökten 5 kg domates alabilecekse ilaç vermeyerek 0.5 kg alır (Belkide hiç alamayabilir) ve bunu yer bu doğaldır, ama bunu ticari yapıyorsanız bir kilo domatesin kilosu 10 tl den aşağı olamaz, üreticide kendini düşünmek zorunda 5 kilo almak varken belkide hiç ürün alamama rizki varsa ortada aradaki fark da olması doğaldır,
Dun gece vakit bulup gorece yeni mesajlari soyle bir inceledim. Verimle ilgili yukardaki paragrafa da bakarak, domates ornegi verildigi icin onun ustunden giderek ve ekleme yaparak dusuncelerimi aktarayim:

1) Burayi okuyan ve organik tarima gecis yapmak/baslamak isteyen ciftcilerimizin, hicbir saha verisine dayanmayan niceliksel ifadeleri, dikkate almamasini oneririm. Ayrica kusuratli deger verince daha inandirici olacaksa 0.5'i 0.25 yapalim; noktadan sonra iki basamakli daha inandirici olur.

2) Domatesin verimi bircok farkli konuya dayanir. Tohum vardir, cok lezzetlidir ama verimi azdir; tohum vardir, yine cok lezzetlidir ama verimi gorece cok iyidir. Hangi tohumu kullandiginiza gore, alacaginiz verim, elbette degisir. Referanslari dogru kullanmak gerek cunku verimi etkileyen parametre sayisi cok. Baska hicbir saha gozlemi/deneyi/olcumu olmadan, "Ilac kullanmadigim icin verim alamadim" diyemezsiniz (guvenli, ayaklari yere basan bir ifade kullanmak istiyorsaniz, "ilac kullanmadim, belki verim ondan dusmustur" diyebilirsiniz). Belki toprak sagliksizdi ve ilac kullansaydi da verim alamayacakti; nerden bilecegiz, degil mi?

3) "E canim biz onlara 'topragi zehre bogacak kadar kimyasal gubre kullanin' mi diyoruz; 'iyi verim almaya yetecek kadar kullanin' diyoruz" gibi ifadelerin de mantikli ve dogaya yararli hicbir dayanagi yok (oksimoron ifadenin kendi icinde gizli). Bir kere 'yetecek kadar'in olcusunu denetleme olanagimiz var mi yok mu bunu dusunmemiz gerek. Bunun yaninda, domatese 30-30-30'u verdiniz diyelim; bunun hepsini bir mevsimde kullanmasi mumkun mu yoksa ihtiyaci olan kadarini mi alacak? Kalan, toprakta kalacak. Ertesi sene ayni gubrelemeyi bir daha yapacaksiniz. Seneler boyu ard arda yapilan gubrelemeyle kumulatif bir kalinti yaratiyorsunuz. Bu sekilde yorulan bir topraktan, gubreye ek olarak istediginiz kadar kimyasal fungisit/insektisit kullanin, takip eden mevsimlerde 'iyi' verim almaniz mumkun degil; bitkiyi ciceklenene kadar yasatirsaniz bile sanslisiniz. Ozellikle simbiyotik mikroorganizmalarla ilisigi kesilmis bir domatesi, ustune bir de rotasyon da yapmiyorsaniz, ne hastaliktan ne bocekten kurtarabilirsiniz.


Düzenleyen birnefestoprak : 29-09-2014 saat 21:54
birnefestoprak Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön