View Single Post
Eski 21-09-2014, 11:10   #357
pria
Ağaç Dostu.
 
pria's Avatar
 
Giriş Tarihi: 06-08-2009
Şehir: Çanakkale
Mesajlar: 6,526
Yapılan bazı bilimsel araştırmalara göre Türkiye topraklarının %90'ının çinko elementi bakımından fakir olduğu iddia edilirken, bunun da tarımda verim düşüklüğüne sebep olduğu savunuluyor. Çinko eksikliğinin hayvancılıkta yetersiz verim alınması ve sağlık problemleri yarattığı, çinko gübre katkısı ve hayvan yemi katkısı ile bu sorunların çözümüne yönelik olumlu etkilerin ortaya çıktığı belirtiliyor.Bir iddiaya göre gıdalardan dolaylı olarak alınan çinkonun insan zekası üzerinde olumlu etkilerinin bulunduğu, yiyecek döngüsünde yeterli çinko alabilen toplumların daha zeki olduğu savunulurken, Meb Ltd. Şti. Tarafından gerçekleştirilen bir çalışma ile, yiyecek döngüsü vasıtasıyla insanların çinko eksikliğinden dolayı yaşadığı sağlık sorunlarının giderilmesinin amaçlanıyor. Sanayi dışında çinko uzmanlığını farklı alanlarda da değerlendirdiklerini anlatan Meb Ltd. Yönetim Kurulu Başkanı Kadir Kumcu “Çinko tarımda toprak , hayvancılıkta da yem için çok kritik bir ürün. DSM, Roche, Bayer gibi firmaların yurt dışındaki fabrikalarına Portekiz'den Avustralya'ya kadar geniş bir coğrafyaya ihracat yapıyoruz. Burada ikinci bir tesis kurduk ve sadece tarım ve hayvancılık için çinkolu ürünler üretiyoruz” şeklinde konuştu.
Öte yandan, teknolojik her yenilikte karşımıza çıkan ve Türkiye'nin en değerli milli serveti, geleceğin petrolü olarak görülen, adeta her derde deva sihirli bir mineral gibi algılanan Bor minerali, zeytincilikte de ilgi odağı oldu. Kadir Kumcu zeytin ağaçlarında var yılı, yok yılı uygulamasına son veren bor elementli gübreyi bu alandaki çalışmalara örnek olarak gösteriyor. Meb Ltd'nin tarım ve hayvancılık için ürettiği çinko takviyeli ürünlerine ilaveten geliştirilen bor elementli sıvı gübrenin zeytin ağaçları için özel olarak geliştirildiğini belirten Kumcu, konuyla ilgili olarak şunları söylüyor:“Zeytin ağaçlarındaki var yılı yok yılı meselesine el attık. Bu konu bor eksikliğinden kaynaklanıyor. Ancak bor elementinin zeytinlere verilebilecek özel forma getirilmesi oldukça güç bir iş. Ayrıca bor elementinin çinko ile birlikte kullanılmasını engelleyen kimyasal engelleri kaldırmayı araştırmalarımız sayesinde başardık. Geliştirdiğimiz bu formül dünyada bu konuda çığır açacak önemli bir buluştur. Çalıştık ve zeytin ağaçlarının alabileceği yapraktan verilen bor çinko sıvı gübresi üretmeye başladık. Borlu sıvı gübre Avrupa'da da üretiliyor. Biz farklı olarak çinkoyu da borla birlikte kullanabilmenin yolunu bulduk. İkisi reaksiyona girince normal şartlarda bozuluyor. Ancak bu sorunu çözdük. Çinko-bor karışımlı gübreyi ürettik. Zeytincilere tanıtmaya da başladık. Bor ve çinko gibi verimde önemli artma sağlayan iki elementi birleştirdik. Bor eklendiğinde zeytin ağaçlarındaki üretim 3 misline kadar artabiliyor. Çünkü çiçeklerin açma süreleri, dayanıklılıkları dolayısıyla polenleme dönemi uzamış oluyor ve meyve dökümü azalıyor.”

Zeytinde

MEBOR - Sıvı Çinko Bor Gübreleri

Ürünler | Meb Metal

Sırf bu çinko ile borun bitki tarafından birlikte alımını kolaylaştırdığı için MEBOR ürünü denenebilir..

Çiçeklenme öncesi ve sonrasında 100 litre suya %5 çinko ve %5 bor karışımı olan bu üründen 300 cc. karıştırılması önerilmiş.


Düzenleyen pria : 21-09-2014 saat 11:53
pria Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön