View Single Post
Eski 20-09-2014, 23:16   #344
MeyveliTepe
agaclar.net
 
MeyveliTepe's Avatar
 
Giriş Tarihi: 22-03-2007
Şehir: Kocaeli
Mesajlar: 8,962
Sn.Pria,

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Pria
Sizin yaklaşımınız da sn.meyvelitepe'nin bor için kullandığı '' Bitkinin 1 ppm altı ihtiyaç duyduğu bir mineral yüzünden böyle bir şey olmaz.'' yaklaşımından pek farklı değil..
bu ifadem;

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Pria
Köyümüzde 15 kadar kişinin zeytinliği var..Fakat, benim fidanlık hariç diğer bahçelerdeki zeytinlerde zeytin ya hiç yok ya da çok az..
Köylüler bunu, çiçeklenme döneminde sık sık yağan yağmurlara yoruyorlar..
Ama, benim aklıma bor eksikliği de gelmiyor değil..
Çünkü, köyde zeytin ekili bahçelerin hemen hepsi kaba kumlu toprak..Cıgır cıgır kum, çakıl..
Bor'un da toprakta hareketli ve kolayca yıkandığını düşünürsek acaba özellikle bu yıl son zamanlarda yağan yağmurlar topraktaki bor eksikliğini iyice arttırmış olamaz mı ?
bu ifadeniz üzerine yazılmıştır.

bor bir mikro element olarak bitkiler için gereklidir, aynı demir, bakır,çinko,molibden vb. gibi. Eksikliğinde bitkiler çeşitli arazlar gösterirler.

Ana elementler Azot, fosfor,potasyum ve ikincil elementler kalsiyum, magnezyum ve kükürt ise bitkinin yaşamsal faaliyetlerini sürdürebilmeleri için elzemdir.

Naklettiğiniz durumda bir an için iklim kaynaklı dış fiziksel etkileri sıfır sayalım (ki sıfır sayamayız) ve ağaçların az çiçeklenmesi, çiçeklerin tozlaşamayıp az meyve bağlamasının tek sebebini bitki beslenmesinde arayalım.

Herhangi başka bir semptoma bakmadan ya da toprak veya yaprak analizi olmadan bor eksikliğine mi yorarız?

Neden çinko eksikliğine yormayız (Türkiye topraklarının %83'ünde çinko eksikliği varmış - alıntı yaptığınız tezde yazıyor)?

Dahası, haydi potasyumu geçelim, neden azot ve fosfor eksikliğine yormayız? Bitkinin bora göre 100 misli daha fazla ihtiyaç duyup kullandığı azotun çiçeklenmede ve meyve bağlamasında bir etkisi yok mudur sizce?

MeyveliTepe Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön