View Single Post
Eski 15-09-2014, 17:24   #1
oyanik
Yeni Üye
 
oyanik's Avatar
 
Giriş Tarihi: 15-09-2014
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 10
Ekosistemli Süs-Koi Havuzu Yapımı

Evet Arkadaşlar Öncelikle Herkese Merhabalar.
Kendi yaptığım havuzu yapmak isteyen hobici arkadaşlara yol gösterici olması dileğiyle sizlerle paylaşmak istedim.
Başlamadan önce söylemek istiyorum ki böyle bir havuzu şirketlere yaptırmanız size 4-5bin tl ye mal olacaktır. Ben kendi imkanlarımla ve filtre dahil bin lirayı bulmadan yaptığım havuzu size anlatacağım.

Havuzumuza başlamadan önce ilk önce havuzumuzun yerini iyi seçmemiz gerekiyor.
Öncelikle mümkünse ağaç altı ve 24 saat güneş almayan bir bölge seçmeliyiz ki sonbaharda yapraklar suya düşüp sudaki nitrat seviyesini yükseltmesin. Güneş ışınlarını gün boyunca yiyen bir havuzda yeşil su sorunu ortaya çıkacaktır buda Uv filtreye gereksinim duymanıza sebep olacaktır ve masraflara artacaktır..

Kendi havuzumu yaparken çektiğim fotoğrafları sizinle paylaşarak anlatmaya çalışacagım.

Yerimizi belirledikten sonra bağ küreği ile çimi kaldırdık ve kazmaya başladık.

Kazarken biz saksılara için bölümler oluşturduk . Sizde zevkinize göre havuzun köşelerini katmanlı bir şekilde, koyacagınız bitkilerin istediği su seviyesinde bölümler oluşturabilirsiniz.

Name:  zEgnn6.jpg
Views: 4108
Size:  41.6 KB

(Toprak killi oldugu için derinlere indikçe kazmak zorlaştı bizde su doldurup toprağı yumuşatarak kazdık.)

İşlemi bitirdikten sonra beton dökme aşaması başlıyor en önemli ve dikkat edilmesi gereken yer burası . Ben malzemeleri yazarken fiyatlarınıda yanında yazacagımki bütçe konusunda fikriniz olsun. 2 torba çimento (16 tl) ve flex yapıştırıcı (40 tl) (mörtier diyede geçer) ve tel ağ (oda yaklaşık teline göre metresi 10tl).
Şİmdi bu etapta betonu kararken betona 3te1 oranında mörtieri de katıyoruzki su kaçırma riski olmasın (naparsanız yapın beton zamanla suyu emer)

Name:  Z1WYMa.jpg
Views: 3499
Size:  18.0 KB

Betona karıştırılan kaliteli flex yapıştırıcı bu seviyeyi sıfıra kadar indiriyor. İlk önce 3-4 cm lik bir beton atıyoruz arasına telimizi çekip üzerine bir 4-5 cm beton daha atıp sıvıyoruz. Beton karma işlemi ve bu dediğim sıvama işi çok fazla ustalık gerektirmeyen bir işlem bir mala yardımı ile topraga atığınız da flexinde etkisiyle beton direk yapışır telide cektikten sonra zaten beton taş gibi olacaktır.
Kurumasınıda bekledikten sonra dekor işlemine gecebiliriz. Ben kendim taşları yapıştırarak yaptım .Havuzumun litreside 1500-2000lt arası küçülmesini istemediğim için üst taraflarına sadece yapıştırdım . Betonlama aşamasından sonra içine üst üste taş dizerekte yapabilirsiniz sizin hayal gücünüze ve zevkinize bağlı..

Bu aşamada ki gerekli malzemelerimizde yukarıda kulllanıdıgım flex yapıştırıcı(mörtier) dan 1 torba daha (ancak bu sefer beyaz renkte alırsanız görsel olarak daha iyi olacaktır) ve doğal taş. Taşları para ile almak çok masraflı olacaktır ben biraz şanslıydım ki yakınlarda kum ocakları var ve çıkan taşları yol kenarlarına atıyorlar oradan arabayla toplayarak getirdim.(İstanbul'da olan arkadaşlar için Silivri'de bu tarz bölgeler çok var) olmadı kayalık bölgeler de ormanda vs. heryerden boyutuna ve şeklini gözetmeksizin toplayabilirsiniz. (Yapıştırmayı da planlıyorsanız sorun oluşturmayacaktır mörtierimiz son derece sağlam yapıştırıyor..)

Name:  028lbZ.jpg
Views: 3772
Size:  47.9 KB

Topladığım taşları resimde görüldüğü gibi mörtier ile yapıştırmaya başladım ancak mörtieri bol sulu yapmayı unutmayın ki aralarına dolduracak ve alttan destek yapacak şekilde sıvayınki zamanla oynamasın yerinden.. Bu aşamada unutulmaması gereken bir önemli noktada filtre sistemini ve ışık vs. koyacaksanız burada düşünmeniz gerekir ki, taşlarla hortumu kabloyu gizleyebilesiniz. .

Ben bahçem çok ortada oldugu için gizleyebilmek adına hazır filtre sistemi kullandım (resimde gördüğünüz süs havuzları için biyolojik ve kimyasal filtreleme sistemi yapan hazır bir set 400-500tl arasıda bir fiyatı var). Bu filtreleme sistemini hatta daha iyisini dalgıç pompa ve bir bidon yardımıyla çok daha ucuza masrafsız bir şekilde kendinizde yapabilirsiniz biraz araştırma ile internette bu konu hakkında çok fazla bilgi bulabilirsiniz.

Name:  lzLEWX.jpg
Views: 5155
Size:  45.3 KB

Tabi ki hortumu gizlemeyi vs düşünürken düşünmemiz gereken önemli bir şey daha var. Şelale yapacaksınız şelaleyi nasıl yapacağınız ve suyun nereden akacağı, mörtier yardımı ile taşları yapıştırarak birazda deneme yanılma yöntemiyle onuda halledebilirsiniz. Ben büyük iki taşı (3 kişi zar zor taşıyabildiğimiz) taşları üst üste koyarak yaptım..

Deneyerek vs şelaleyide halletikten sonra önceden çimlendirmiş oldugum nilüfer tohumlarını saksılara ekerek havuzuma yerleştirdim. Bir köşesine japon şemsiyesi bir köşesine saz ve dış tarafınada komşulardan sağdan soldan buldudum sarmaşık vb. bitkileri ektim .


Balıkları yemlemek adına bir tarafınada bulduğum çam tahtalarıyla iskele benzeri bir şey yaptım. Ancak dediğim gibi dekorasyon işlemi tamamen sizin hayal gücünüze ve zevkinize kalmış.

Name:  1n4VnN.jpg
Views: 3606
Size:  23.2 KB

Son olarakta suyu doldurduktan sonra 1-2 gün filtreyi çalıştırıp balıklarımı havuza saldım. Daha suyu koydugum ilk günden 3 tane ziyaretçim oldu, su kurbağları. Şimdilik bir sıkıntı yaratmıyorlar ama mart ayı gibi yavrulama dönemlerinde çok fazla olursa balıkların yavruları yiyemeyeceği kadar fazlalaşırsa bitkilerin altlarına bıraktıkları jel gibi olan yumurtaları da temizlersiniz aklıma gelmişken söylemek istedim ..
Balıklarım da 1-2 günlük stresten sonra onlarda yeni yuvalarına alıştılar.. Aşağıdaki linkten onları da görebilirsiniz. Umarım bu tarz bir gölet yapmak isteyen hobici arkadaşlara yol gösterici bir paylaşım olmuştur.

oyanik Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön