View Single Post
Eski 03-09-2014, 20:18   #2042
birnefestoprak
Ağaç Dostu
 
birnefestoprak's Avatar
 
Giriş Tarihi: 14-07-2012
Şehir: Ankara/Morgantown
Mesajlar: 2,797
Hahha domatesle ilgili baska bir fantastik yazi daha: O domateste, bir hayat felsefesi saklı... - TUBA ŞATANA - Radikal

Yalniz bir onceki cok buyuk bir ozguvenle, iddiayla yazilmisti; bu, daha cok alinti yaparak ilerliyor. Bu sefer de girisimcimizin kafa karisikligina taniklik ediyoruz. Girisimcimiz diyorum cunku Turkiye'de moda oldugu icin ciftlik kurup elini tezege sokmadan para kazanan girisimci sayisi cok. Bu ornekte, girisimci ayni zamanda ciftciyse, durum pek ic acici degil.

Dunyada bilimsel kose yazisi/gazetecilik (ing. scientific journalism) diye bir uzmanlik alani var. Bizim kose yazarlari, iskembe-i kubradan atmadan once, okulunu okumamis olsalar bile, biraz bu alandaki uygulamalar nasil yapiliyor bir baksalar cok iyi olacak. Alinti yapiyorsaniz bile, altina yorum dusmeniz gerekir. Yorum dusemeyecek durumdaysaniz, yaziyi niye yaziyorsunuz?

Simdi bakalim:
Name:  DHF.jpg
Views: 1441
Size:  20.5 KB

80 cesit domates neye gore ortaya cikacak? Bu sayi nasil veriliyor, anlamadim. Birbirine yakin yetistirilen, kalabalik bir farkli cesitler grubu icindeki hibritlesme oraninin %5'e ulastigina dair gozlemler mevcut (bu gozlem, domates konusundaki uzman isimlerden Dr. Carolyn Male'e ait) ama bu durumda da cevresel faktorler, orneklem (yetistirilen cesit) sayisi, stigma disarda mi izole mi (cesit, modern mi yoksa cok eski geleneksel bir cesit mi) gibi bir suru parametre sonuca etki ediyor.

Ayrica Turkiye'de amator islahin/yeni cesit uretiminin yerlerde surundugunu ve oncu orneklerinin (bkz. Alis' Pembe Kiraz-MeyveliTepe) ozendirilerek tesvik edilmesi gerektigini dusunen birisiyim ama yaziyi okurken "acaba ektikleri cesitler icinde kac tanesi atalik yerli tohum ve bunlarin ana tohum stoklarinin safligini koruyorlar mi" diye haykirmak geldi icimden; ucaga atlayip gidecegim, uykum kacacak "Dogaya birakalim, kendi kendilerine hibritlessinler hehhe" demek iyi de, atalik cesitleri kaybetmeyin sevgili Nar Ciftligi sakinleri

birnefestoprak Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön