View Single Post
Eski 26-08-2014, 10:33   #1
dalu45
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 31-07-2014
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 8
Perlitte Domates Yetiştirme Denemesi

Öncellikle herkese merhaba

Benimde topraksız tarım sevdam, Trt'de bir program sırasında topraksız tarımı görmem ile başladı. Daha sonra internette yaptığım araştırmalarda bu site ile karşılaştım. Haftalarca forumu okuyarak geçirdim. Biraz bilgiler dağınık ama oldukça fazla bilgi var forumda. Araştırdıkça birçok şeye ulaşılabiliyor. Neyse çok uzatmayayım. Kudret Tezel hocamız ile irtibata geçerek çalışmalara başladım. Besin eriği, Ec Metre ve Ph ölçüm kitini Kudret Hocamızdan temin ettim. Tesadüf işyerim Kudret Hocamızın evine çok yakınmış. Yüz yüze görüştük, aklımdaki soruları sordum, sağolsun çok yardımcı oldu.

Öncelikle malzemeleri temin ettim. 25 lt' lik çöp kovası, dikdörtgen saksı, domates fideleri, perlit, hortum, Akvaryum Kafa Motoru ve diğer malzemeleri tamamladım.Kafa motoru biraz pahalı oldu. 110 TL civarı. Satıcı çok iyi alman markası falan dedi, çin malı alırsan 1 yılda bozulur dedi bizde kandık. Neyse malzemelerden sonra düzeneği kurmaya başladım.

Kudret Abinin tavsiyesi ile çöp kovasının üstüne saksıyı koydum. Çöp kovasına denk gelen yerlerde drenaj için ekstra delikler açtım. Çöp kovası dışında kalan delikleri kapadım. Deneme çalışmaları ile su akışını kontrol ettim. Çeşme suyunun EC'si yaklaşık 0,55 gibi, PH 7,5 civarında çıktı. 15 lt besinli su hazırladım. Ec'yi 2 civarında ayarladım. Eminönü çiçek pazarından aldığım fidelerimi ektim. Zaman ayarlı prize motoru bağladım. Sabah 6'dan akşam 8:30 kadar günde 2'şer saatte bir 30'ar dakika çalıştırıyorum. Ph'ı düşürmek için asit aradım ama bulamadım. Bende limon tuzu ile düşürdüm. Bir su bardağında yaklaşık 1 çay kaşığı limon tuzunu erittim, daha sonra ana suya karıştırdım.
3. sıradaki fidem 2 oldu, aynı yerden sanki el ile kırılmış gibi düşüyor. Dün onu söktüm yerine 3. kez fide ektim. İnşallah bu tutar. Dün yapraklarda birde beyazlama gördüm. Tam olarak ne olduğunu bilmiyorum. Siz üstadların cevaplarını bekliyorum. Yaklaşık 9 gün oldu. Şimdilik bu kadar. Güncel fotoğrafları yüklemeye devam edeceğim.

Eklenen Resimler
     
dalu45 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön