View Single Post
Eski 22-08-2014, 07:33   #1456
fenike
Yeni Üye
 
fenike's Avatar
 
Giriş Tarihi: 25-06-2014
Şehir: istanbul
Mesajlar: 28
sevgili aydogansirin,

forumda difenbahya hastalıkları diye bir bölüm var orayı inceleyebilirsin.

yine ev yapımı ilaçlar diye bir bölüm var oraya da bakabilirsin.

üçüncü kısım ise bitkilerdeki fiziksel sebeplerden kaynaklanan hastalıklarla ilgili bölüm var (sulama, ışık gibi sebepler) orayı kesin okumalısın.

difenbahyaların en büyük problemleri, yapraklara saldıran böcekler, mantar ve her ikisinin birden yaprak dokusunda açtığı yaralardan içeri giren bakteriler.

şu forumda gerçekten çok yetenekli insanlar var.

1) bir bitkiye bulaşan hastalığı diğer bitkilere bulaştırmamayı başarıyorlar.
2) çok sabırlılar ve sonuna kadar hastalıkla mücadele ederek, bitkideki gerilemeyi durduruyorlar. bazen durdurdukları nokta, tek dal iki yaprak noktası oluyor.
3) bu noktaya kadar gerilemiş olan bitkiyi tekrar hayata döndürüp coşturuyorlar.

ben bitki yetiştirmeye yeni başladığım için o yetenekli insanlardan değilim.

bir de kafamda şöyle bir soru işareti vardı:
günümünüzün en moda kelimesi organik. ama bunu gerekli gereksiz, yerli yersiz kullanıyoruz. tamam kimyasal kirlilik yaratmayalım ama bir de biyolojik kirlilik denilen bir mevzu var. yani çiçek yetiştireceğim diye onlarca saksı patojenli toprak çoğaltıp çöpe atmamalıyım diye düşündüm.

henüz çok yeni olduğum, btkiyi ölümden döndürecek kadar yetenekli olmadığım ve biyolojik kirlilik yaratmaktan çekindiğim için zirai ilaçlar satan bir dükkana gittim. ziraat mühendisi arkadaş ile ilaçlama programı oluşturduk.

buradan iki ilaç aldım. birincisi böceklere karşıydı. hem yapraklara püskürtüp yapraklardaki böcekleri öldürüyorsun, hem de sulama suyuna karıştırıyorsun. böylece ileride bitkinin öz suyunu emen böcekler de ölüyor.

ikincisi ise hem bakteri ve mantara karşı etkili bir ilaçtı. bu da yine hem yapraklara hem toprağa tatbik ediliyor. topraktaki bakterilerin de ölmesi önemli. piyasadaki ucuz torfların yeterince steril olmadığını söylüyordu. bilmiyorum beni keklemişte olabilir.

ama zirai ilaç kullanılarak hastalıkları durdurdum. ki bu iki veya üç seansta gerçekleşti. ancak hastalıklar durdurulsa bile ev yapımı ilaçlar önleyici tedbir olarak kullanılmaya devam edilmesi gerekiyor.

not: zirai ilaç kullanacaksan eğer, çok küçük ölçekli kaplar edinmen gerekiyor. keza o ilaçlar tarla ilaçlamak için. fazla kalan ilaçlı suları lavabodan dökmüyoruz değil mi?

fenike Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön