View Single Post
Eski 21-08-2014, 23:52   #145
jinekolog1959
Ağaç Dostu
 
jinekolog1959's Avatar
 
Giriş Tarihi: 01-03-2013
Şehir: Ankara
Mesajlar: 120
Sn. Gençgirişimci87

Benim kızmam veya kızmamamdan daha önemli olan, doğru işlerin yapılması. Geç de olsa doğru yolda adım attığınız için tebrik ederim. Benim bu sitede bu paylaşımları yapmamın tek bir nedeni var, o da mütevazi bilgi ve birikimimin elverdiği ölçüde cevizci adaylarının vahim hatalar yapmalarını önlemeye çalışmak.

Aklın yolu birdir. İç Anadolu'da vejetasyon süresinin Marmara Bölgesi'nden en az 1 ay kısa olması maça 1-0 yenik başlamak demektir. Marmara Bölgesi'nde ağaçlarınız, meyveleriniz her sene 1 ay daha fazla gelişebilecek. Risk almadan Chandler yetiştirebileceksiniz.

Yıllık yağış miktarının azlığı İç Anadolu'da sizi 2-0 mağlup hale getirecekti. Marmara Bölgesi'nde sulama suyu ihtiyacınız önemli ölçüde azalacaktır.

Kalecik'teki arazide kum oranının nispi yüksekliği, kil çok az olduğu için aşırı bir su ve gübre ihtiyacı doğurabilecek ve daha maçın başında oyuna 3-0 mağlup başlamanıza yol açacaktı.

Yeni arazinin bünye özellikleri çok daha olumlu, cevizcilik için bence ideal. Tuz, kireç, pH da mükemmel.

Organik madde burada da çok yetersiz, fosfor ve potasyum gibi ciddi takviye gerektiriyor.

En önemli sıkıntı ağır metal konsantrasyonlarında olabilir. Bakır, demir ve manganın çok fazla, çinkonun çok az olması bence profesyonel değerlendirme gerektiriyor. Bakır toksisitesi ceviz için ciddi bir tehdittir. Ağır metallerin bitkilerce alımı büyük bir rekabet ortamında oluşur ve bakır, mangan ve demirin fazla oranlarda alınması çinko eksikliğine yol açar. Toprakta çinkonun zaten çok az bulunması sıkıntıyı daha da arttırabilir.

Bence tahlili yapan laboratuar güvenilir ise, bakır ve demirin 'çok fazla' olmasının anlamını soruşturun. Bununla yetinmeyin, herhangi bir ziraat mühendisinden değil güvendiğiniz bir toprak hocasından bu seviyelerin toksik olup olmadığını değerlendirmesini isteyin.

Arazinin su durumu, topoğrafyası, mikrokliması, büyüklüğü ve işgücü temin olanakları gibi verileri de paylaşırsanız burada tartışabiliriz.

Sağlıcakla kalın.

jinekolog1959 Çevrimdışı   Başa Dön