View Single Post
Eski 12-08-2014, 10:24   #21
savran
Yeni Üye
 
savran's Avatar
 
Giriş Tarihi: 11-08-2014
Şehir: Ankara
Mesajlar: 1
Aşı ve budama

İyi günler,
Bu forumdan uzun zamandır haberdarım da daha yeni üye oldum. Üye olma sebebim ise tahmin edebileceğiniz üzere akıl danışmak. Konudan da tahmin edilebileceği üzere limon hakkında.
11 ay kadar önce hevesle limon çekirdekleri ektim toprağa. Amacım ev içinde saksıda çok büyük olmayacak şekilde limon ağacı yetiştirmekti. Meyve vermese bile olurdu. Çiçek açsın ve güzel güzel koksun yeterdi.
1 ay kadar bir süre içinde çimlendiler. Saksı içinde oldukça sık filiz verdiler. Sonra iki tanesini seçip daha büyük bir saksıya aldım. Genelde iç mekanda duruyorlardı, salonda. Orada da boy atmaya devam ettiler. Bahar geldiğinde güney cepheye bakan kapalı cam balkona çıkardım ve ikisi içinde daha büyük olanı daha da büyük bir saksıya aktardım. Diğeri küçük saksıda kaldı. Büyük saksıdaki toprak derinliği 30cm kadar. Saksı ağız genişliği 35cm kadar. Küçük saksıdaki derinlik ise 15cm kadar. İki saksıda da çiçek toprağı var, torf ağırlıklı. Küçük saksıya pek gübre takviyesi yapmadım. Büyük saksıda 10cm'de bir bir miktar gübre serpmiştim. Kullandığım gübre de marketten aldığım pellet gübrenin havanda dövülerek öğütülmüş hali idi. N/P/K içeriğini çok net hatırlamıyorum.
Fidelerin şu anki durumları, büyük saksıdakı fide 170cm boya ulaştı. Küçük saksıdakı 100cm kadar. Yapraklar büyük, canlı, koyu yeşil. Gövdeleri dikenli. Sadece gövdeleri var. Hiç dal sürgün vermediler. Büyük olanın gövde kalınlığı en altta serçe parmağımdan biraz kalın. Yukarılarda kalem kadar ve biraz daha ince. Küçük olan biraz daha ince. İkisinin de üst kısımda gövdeleri eğilmeye başladı. Sanırım saksı limitlerine yaklaştılar. Büyük olanı eğildiği noktadan gevşek bir şekilde yandan bağlayıp destekledim. O noktadan sonra gövdesi doğrularak uzamaya devam etti.
Gelelim sorularıma:
1- Bu iki fide turunç olacak ve aşılanması lazım diye okudum pek çok kaynaktan. Gövdeleri de dikenli, bir anlamı varsa. Bir yerde eylül ekim aylarının durgun göz aşısı için en uygun zaman olduğunu okumuştum. Şimdi biraz fantastik bir hayalim var. Aynı fide üzerine bir limon bir de lime aşısı yapsam, hatta anaç dalı da bıraksam, üç çeşit çiçek açtırsam filan. Bi de yediveren tür olursa tadından yenmez. Ama bu konularda tecrübem sıfır. Yardımı olabilecek var mıdır? Ankara'daki bazı seralara da gittiğimde sordum, aşı konusunda yardımcı olabilecek var mıdır diye, genelde süs/peyzaj bitkileri satan seralardı. Aşıdan anlarım diyene denk gelmedim.
2- Kış aylarında çok fazla don olmadıkça cam balkonda bırakmayı düşünüyorum. Deneyerek göreceğim dışarıdaki ilk kış tecrübelerini. Tavsiyesi olan var mı?
3- Tek gövde gitmeleri ilginç geldi. Dal sürgün verirler diye düşünüyordum. Tepeden budamam mı gerekiyordu dal sürgün vermesi için? Ya da saksı limitine gelince kendisi dal sürgün vermeye başlar mı?

Yardımcı olabilecek varsa çok sevinirim. İstenirse fotoğraflarını da çekip koyarım. Sorularım dışındaki tavsiyelere de açığım.
Şimdiden teşekkürler...

savran Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön