View Single Post
Eski 08-08-2014, 18:18   #71
MeyveliTepe
agaclar.net
 
MeyveliTepe's Avatar
 
Giriş Tarihi: 22-03-2007
Şehir: Kocaeli
Mesajlar: 8,962
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi h_dogan
kuralların içinde de organik olmayan ürünlerin pestisit olarak kullanılabileceği var
Söz gelimi?

Özel bir şeyi düşünerek mi bunu söylediniz bilmiyorum. Ben bir tane söyliyeyim.

"Potasyum bikarbonat" ancak kimyasal bir işlem sonucunda elde edilir ama dünyada organik tarımda kullanımına izin vardır. Bu malzeme etkili bir fungusit olarak kullanılır. İşlevi, solusyonu alkali yaparak mantar sporlarını öldürür. Bir yağ ile beraber kullanılırsa funguslara karşı daha da etkili olur. Doğru dozda kullanılır ise fitotoksite de yapmaz.

Bu malzeme aslında bir kabartma tozudur, gayet güzel sodyum bikarbonat yerine kullanılarak kek yapılabilir. Dolayısıyla funguslar dışında canlı hayata, havaya, suya toprağa, yiyenlere bir etkisi yoktur. Ne akut, ne de kronik bir etki yaratmaz. Normalde mutfaklarımızdaki baharat raflarında yer alması gereken bir malzemedir.

Bu malzeme organik tarımda kullanılmaz ise ne olur? Ya da kimyasal prosesden geçerek elde edildiği için kullanılmamalı mıdır? Bunun yerine içinde penconazole de bulunan, herkesin bol bulamaç kullandığı bir fungusit kullansak daha mı iyi olacaktı. Üstelik penconazole düşük akut toksik olarak işaretlenmiş bir içerik ama daha yeni tiroid kanseri ile ilişkilendirildi.

Organik üretimden benim anladığım sürdürülebilir ve, toprak, su, hava ve ekolojiye olumsuz etkisi minimum, tüketenlerde gıdanın kendi doğal içeriğinin etkileri dışında fazladan akut ve kronik bir etki yaratmayacak şekilde limitin altı üstü denilmeden tüm kalıntılardan ari bir üretim metodudur.

Organik tarımın resmi uygulaması üst paragrafta yaptığım basit tanımdan biraz daha farklı. Sertifika uygulaması üreticinin ne nasıl ürettiğinin bilinmediği durumda tüketici için bir güvence olmakla beraber, ülkelerin genel tarım politikalarında sertifika ile beraber organik tarım girdilerinin kısıtlılığı, doğayı tahrip edip kirletmeye yönelik çevre politikaları organik tarımı hep marjinal ölçekte tutmaya yönelik. Söz gelimi organik insektisit olarak çok bilinen azadirachtin içerikli bir girdinin litresi 250 TL civarındayken kutusu 15 liraya organofosfat alabilirsiniz. Üstelik azadirachtin içerikli olanı dükkanlarda ya hiç bulamazsınız ya da zor bulursunuz.

Ülkemizdeki resmi tarım talimatlarına bir bakın, zehir kullanımınından kaçınılacak yöntemleri (var olduğu halde) önermezler. Yeni mezun ziraat mühendisimiz evde yetiştirilen çiçekteki zararlıya bile göğsünü gere gere organofosfat önerir. Bir arkadaşımız kartellerden bahsetmişti. Evet, sanırım kartellerden bahsedilebilir, ama hangi kartellerden? Devletlerin tarımdan sorumlu tüm organlarını teslim almış, buna göre politikalar üreten, eğitimi buna göre düzenlenmiş, şirketleri bayi ağları, rafları, broşürleri, çiftçi eğitimleri buna göre şekillendirilmiş global bir kaç şirketin yönettiği kartellerden bahsedebilmek için yeterli (aslında bitmez tükenmez) kaynak var.

Peki böyle bir ortamda organik tarım hala niye var? Tamamen bitirilmemiş olmasının tek bir sebebi var. Bahsettiğim zincir içindeki yönetenler sadece organik gıda ile besleniyorlar, onlar için bu kadarı hem gerekli hem de yeterli.

MeyveliTepe Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön