View Single Post
Eski 08-08-2014, 15:53   #68
h_dogan
Moderatör
 
h_dogan's Avatar
 
Giriş Tarihi: 12-07-2007
Şehir: Adana
Mesajlar: 6,003
Sn. Meyvelitepe ben organik tarıma her şeyi paraya dönüştürmek olarak bakıldığı için inanmıyorum. Çünkü organik tarım adı altında amaç daha yüksek fiyata ürünleri insanlara satmak. Bunun için de bir sürü kural koymuşlar ama kuralların içinde de organik olmayan ürünlerin pestisit olarak kullanılabileceği var.

Demem o ki eğer bir ürün organikse tümüyle organik olması lazım. Hiçbir şekilde kimyasal kullanılmamalı.

Ürünleri yamuk yumuk olması ise saçma, bizim kendi yetiştirdiğimiz yerel çeşitlerin şekli gayet düzgün. Onlardan yetiştirerek organik de olsa düzgün meyvelerimiz olur.

Kanserle ilgili sadece pestisitler suçlu değil, insanlar para için her şeyi yapıyorlar ama sonunda bela yine kendilerini buluyor. Bir anlık gaflete düşüyorlar ama sonuç hüsran oluyor.

Kanserin çok eskilerden beri olması normaldir ama çoğalmasının bir çok nedeni var. Çevresel koşulların bozulması öncelikli bence. Sonra diğer faktörler de var tabi ama artık vücut çevreye karşı hassaslaştı daha çok hastalanıyoruz.

İyi tarım uygulaması her şeyin kontrollü olarak ve kayıt sistemiyle üretim şekline dayanıyor. Kalıntı problemi için mutlaka son ilaçlama ve hasat arasındaki süreye uyuluyor. Tabi öyle söylüyorlar ama biz analiz edemediğimiz için de inanmak zorundayız ya da almayacağız.

Benim ise en büyük derdim insanlarımızın malesef bu konuya duyarsız oluşu. Şimdi biz burada yazışıyoruz ama çoğu insan hatta en çok da çiftçilerimiz bu pestisitler konusunda bilinçsiz. Adamlar ilaçlama yapıp arkasından ürünü toplayıp pazara gönderiyorlar. Yani bizde malesef eğitim sorunu var.

Bir örnek vereyim. Amcamın bahçesini ilaçlayacaktım amcam dedi ki kaç gün koparmayalım? Ben de amca en az bir hafta toplama bir şey. Yanımızda da babamın kuzeni vardı. O dedi ki yahu ne olacak ben her zaman yiyorum bir şey olmuyor. Siz de yeyin bir şey olmaz. Ben ne kadar laf anlatmaya çalışsam da dinlemedi beni ama amcama siz yemeyin dedim. Genelde de dinler beni.

Bizim insanlarımız başına gelmeden bir şeyin kötü olabileceğine malesef inanmıyor.
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi MeyveliTepe Mesajı Göster
Organik tarım ile ilgili görüş ifade eden mesajları buraya taşıdım.



İnanmıyorum derken, "gereksiz, lüzümsuz" anlamında mı? Yoksa uygulamasının zor olmasını, ülkemiz şartlarında uygulanamayacağını mı kastediyorsunuz?

Çok özetle organik besin ve bitki üretiminin iki temel boyutu var. Biri bitki besleme, diğeri zararlılar ve hastalıklarla mücadele.

Bitki besleme toprak ekolojisi ve sürdürülebilirliği ile bir konu, nisbeten dolaylı sayılır, şimdilik bir kenara koyalım. Zararlı ve hastalıklarla mücadelenin nasıl yapıldığı ise deyim yerindeyse damardan ilgili. Pestisitler, pestisit kalıntıları, "izin verilen" kalıntı miktarları, pestisitlerin doğadaki diğer canlılara etkilerinin dışında, özellikle kronik hastalıklarla ilişkileri, vs.



Bu durumda şehirde hava temiz değil, nasıl olsa tam organik olması mümkün değil, bol bol sentetik toksik pestisit kullanılmasında bir sakınca yoktur şeklinde algılanıyor.

"bilinçli ilaçlama" dediğiniz şeyin adına da sanırım şimdilerde "iyi tarım" diyorlar. Temel aldığı şey de kalıntı miktarlarının "izin verilen limitlerin" üzerine çıkmamasını sağlamak. Bu limitler ise çoğunlukla bu kalıntılı besinler tüketildiğinde "akut" etkilerin görülmemesini sağlayacak seviyeler.

Bir üyemiz bazı kanser türlerinin eski mısırda bile görüldüğünü, dolayısıyla bugünkü kanserlerin (genel olarak kronik hastalıklar da kastediliyor sanırım) pestisitlerle ilgili olamayacağı anlamında büyük harflerle pestisitlerin kronik hastalıkların artmasındaki rolünün bir bakıma yalandan ibaret olduğu hakkındaki inancını nakletmiş (bu konuda Türkçe araştırma var mı bilmiyorum, muhtemelen yoktur çünkü öyle bir kurum da yok, ama dünyada yeterince bilimsel araştırma var).

Bir başka üye de, organik üretimin marjinal tutulmasında propoganda aracı olarak çokça kullanılan masallardan bir versiyon kullanarak toksik pestisit kullanılarak beş kilo alınan ürünün kullanılmadığında yarım kiloya düşeceği mesajını vermiş. Organik ürünlerin yamuk yumuk, kurtlu olduğu mesajı da benzeri şekilde çokça verilmeye çalışılan bir mesaj. Fakat doğru olmaktan bir hayli uzak.

h_dogan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön