View Single Post
Eski 08-08-2014, 14:57   #66
MeyveliTepe
agaclar.net
 
MeyveliTepe's Avatar
 
Giriş Tarihi: 22-03-2007
Şehir: Kocaeli
Mesajlar: 8,962
Organik tarım ile ilgili görüş ifade eden mesajları buraya taşıdım.

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi h_dogan
Ben bir ziraat mühendisi olarak organik tarıma inanmıyorum. Bunu her seferinde de söylüyorum.

Her şey bitkilerde var o ayrı ama organik üretim diye bir şey yok bence. Hepsi milleti daha fazla yolmak için yapılan oyunlar.
İnanmıyorum derken, "gereksiz, lüzümsuz" anlamında mı? Yoksa uygulamasının zor olmasını, ülkemiz şartlarında uygulanamayacağını mı kastediyorsunuz?

Çok özetle organik besin ve bitki üretiminin iki temel boyutu var. Biri bitki besleme, diğeri zararlılar ve hastalıklarla mücadele.

Bitki besleme toprak ekolojisi ve sürdürülebilirliği ile bir konu, nisbeten dolaylı sayılır, şimdilik bir kenara koyalım. Zararlı ve hastalıklarla mücadelenin nasıl yapıldığı ise deyim yerindeyse damardan ilgili. Pestisitler, pestisit kalıntıları, "izin verilen" kalıntı miktarları, pestisitlerin doğadaki diğer canlılara etkilerinin dışında, özellikle kronik hastalıklarla ilişkileri, vs.

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi h_dogan
Organik ürün yetiştirecekseniz şehir ortasında üretmeniz mümkün mü sizce? Bir kere hava temiz değil diğer şeyleri saymadan önce. Yağmur yağsa asit yağacak, ürünler mahvolacak.
Sertifika alacaksınız, sizce ne kadar güvenilir?
İlaçlamaları, gübrelemeleri vs kayıt altına alacaksınız? Uygulamaların kayıt altına alınması ülkemizde sizce ne kadar inandırıcı?
Bu durumda şehirde hava temiz değil, nasıl olsa tam organik olması mümkün değil, bol bol sentetik toksik pestisit kullanılmasında bir sakınca yoktur şeklinde algılanıyor.

"bilinçli ilaçlama" dediğiniz şeyin adına da sanırım şimdilerde "iyi tarım" diyorlar. Temel aldığı şey de kalıntı miktarlarının "izin verilen limitlerin" üzerine çıkmamasını sağlamak. Bu limitler ise çoğunlukla bu kalıntılı besinler tüketildiğinde "akut" etkilerin görülmemesini sağlayacak seviyeler.

Bir üyemiz bazı kanser türlerinin eski mısırda bile görüldüğünü, dolayısıyla bugünkü kanserlerin (genel olarak kronik hastalıklar da kastediliyor sanırım) pestisitlerle ilgili olamayacağı anlamında büyük harflerle pestisitlerin kronik hastalıkların artmasındaki rolünün bir bakıma yalandan ibaret olduğu hakkındaki inancını nakletmiş (bu konuda Türkçe araştırma var mı bilmiyorum, muhtemelen yoktur çünkü öyle bir kurum da yok, ama dünyada yeterince bilimsel araştırma var).

Bir başka üye de, organik üretimin marjinal tutulmasında propoganda aracı olarak çokça kullanılan masallardan bir versiyon kullanarak toksik pestisit kullanılarak beş kilo alınan ürünün kullanılmadığında yarım kiloya düşeceği mesajını vermiş. Organik ürünlerin yamuk yumuk, kurtlu olduğu mesajı da benzeri şekilde çokça verilmeye çalışılan bir mesaj. Fakat doğru olmaktan bir hayli uzak.

MeyveliTepe Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön