View Single Post
Eski 08-08-2014, 13:56   #65
h_dogan
Moderatör
 
h_dogan's Avatar
 
Giriş Tarihi: 12-07-2007
Şehir: Adana
Mesajlar: 6,003
Bizim ülkemizde çiftçiler maalesef fakir. (Genel olarak söylüyorum elbette zengin-büyük çiftçiler de var.)

Üreticiler ektiklerinden para kazanamzlarsa nasıl geçinecekler? Bir de bir sezon para kazanamama gibi bir lüksleri de yok, çünkü gırtlağa kadar borca batmış durumdalar. Bazıları ne kadar da ülkemiz büyüyor dese de hepsi rakamlarda yani sanal kısaca fos.

Birkaç sene öncesine kadar ülkemiz tarım ürünlerinde kendine yeten birkaç ülkeden biriyken şimdi samanı bile ithal ediyoruz. Şimdi buna da Allah'ın takdiri diyecek vardır ama ben de onlara Allah bize akıl vermiş diyorum. Aklımızı kullanıyor muyuz? Tabi ki de hayır. Elalem yapıyor biz sadece alıyoruz...

Adamlar genetik kaynakları bizden topladılar, onlar üzerinde çalışıp hibritlediler (GDO ile karıştırmayalım farklı şeyler) şimdi de bize milyonlarca dolara kazıklıyorlar. Bu Allah'ın takdiri değil kusura bakmasınlar bizim salaklığımız. Genetik kaynaklarımızın kıymetini bilmiyoruz adamlar cehennemin dibinden gelip ülkemizden bitki materyallerini ülkelerine götürüyorlar biz uyuyoruz. Sonra vay adamlara bak ne kadar fiyata tohum satıyorlar diyoruz.

Böyle olduğumuz sürece ve de görünen o ki daha çok sırtımıza binerler. Tohum konusunda da teknoloji konusunda da. Biz bir kamyon tarım ürünü gönderip birkaç tane bilgisayar alabiliyoruz o parayla adamlar 1 kamyon mal gönderip bizim 1 yıllık kazancımızı alıyorlar. İstatistik bilgileri tam bilmiyorum, genel olarak söylüyorum.

Organik tarım da bazı kesimlerin ürünlerini daha pahalı satmak için uydurdukları bir üretim biçimi. Tabi bana göre, isteyen inanabilir ben inanmıyorum.

Her ne kadar organik deseler de %100 organik ilaçlar kullanyorlar. Bazı istisnalar var ve bunlar nedense artıyor!...

Organik ürün yetiştirecekseniz şehir ortasında üretmeniz mümkün mü sizce? Bir kere hava temiz değil diğer şeyleri saymadan önce. Yağmur yağsa asit yağacak, ürünler mahvolacak.
Sertifika alacaksınız, sizce ne kadar güvenilir?
İlaçlamaları, gübrelemeleri vs kayıt altına alacaksınız? Uygulamaların kayıt altına alınması ülkemizde sizce ne kadar inandırıcı?

Organik ürün değil de kontrollü üretim yapsak eyvallah derim. Sn. liliumun da dediği gibi bilinçli ilaçlama, gübreleme, toprak işleme, münavebe vb. işlemler kayıt altına alınıp ama ilk önce her şey planlanıp üretim yapılırsa eyvallah. Bu koşullarda ne organik üretim ne de kontrollü üretim yapılabilir.

Organik ürün yemek isteyenler dağlardaki kendi kendine yetişen meyvelerle bu isteklerini giderebilirler ancak.

Acınacak durumdayız ve bu sadece insanların suçu.

h_dogan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön