View Single Post
Eski 08-08-2014, 10:46   #42
garlangufa
Ağaç Dostu
 
garlangufa's Avatar
 
Giriş Tarihi: 03-01-2011
Şehir: istanbul
Mesajlar: 128
Nasıl Bir Kümes ?

Merhaba Dostlar,
30 yıl Elektronik mühendisliğinden sonra tilki kürkcü dükkanına döndü. Yani bende memleketim Trabzona geldim ve Trabzonda ilk Topraksız Tarım serası ilk icraatım bu oldu. Sonra baktım arazi var, durum uygun. Arazinin 4 dönümlük kısmında (şu anda fındıklık) 1000 tavuk kapasiteli bir salma tavuk çiftliği yapayım dedim.

Mevcut kümeste 40 tavuk var, altı demir ızgara ve ızgaranın yerden yüksekliği 1,5 metre, dolayısı ile tavuk dışkıları ızgaradan aşağıya düşüyor, yattıkları yeri fazla kirletmiyor. Kışın alttan soğuk alabilir fakat bu tavuklara yıllardır birşey olmamış soğuktan. Hatta neredeyse 5 yılllık tavuk var, yumurtlamadığı halde annem o tavuğa dokundurtmuyor bizi.

Gelelim konuya. 4 dönüm arazide salma tavuk (özgür tavuk) yapacağım fakat kümesleri nasıl olmalı ? yapılacak bina tuğla mı yoksa çelik konstrüksiyon üzerine betopan gibi bir malzeme mi ?, taban beton mu, toprak mı ? ki bu durumda 2 günde bir mutlaka temizlenmeli, buda işcilik maliyetini arttırır. Yükseltilmiş ızgara taban düşünürsek 1000 tavuk için nasıl olmalı ?, folluklar aynı binada mı olmalı ?. Arazinin 150 metre yanı orman ve çakallar var, tilki var, doğan,şahin var (hatta 2 gün önce 8 haftalık feriklerden birini götürmüş doğan).

Önerileriniz, tavsiyeleriniz benim için çok önemli olacaktır. Bu konuda fazla bilgili, olaya bilimsel yaklaşan birini bulmak, helede Trabzonda oldukca zor.

Not : Arazi Trabzon havalanına 6 km ve kışın en soğuk -4 dereceyi gördü, kırk yılda bir oda 1-2 kez. Buyıl seçim gecesi (30 mart) -2 dereceyi gördü 1 gece ve fındık rekoltesinde %80 kayıp var.
Değerli katkılarınız, tecrübelerinizz ve bilgilerinizle bu işe girişeceğim.

garlangufa Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön