View Single Post
Eski 18-07-2014, 19:32   #2045
sulukök
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 09-08-2012
Şehir: İZMİR
Mesajlar: 283
Sayın İtfaiyeci,

Evet, teorik olarak yapılabilir. Pratik olarak da epeyce bir yerlere kadar gidebilirsiniz.

Topraksız Tarım'ın Katı Ortam uygulamalarında kullanılan malzemenin varlık nedeni bitkinin ihtiyacı olan ve bizim sağladığımız besin eriyiğini depolayıp bitki köklerine sunmasıdır. Dolayısıyla bu işi gören her madde bu amaçla kullanılabilir...

Ancak...

Bu madde ile en yüksek verimi alabilmek için başka özellikleri de olması gerekir:

1.) Köklerin hava almasına olanak sağlamalı. İnce talaş çok sıkı olabilir, yapışabilir, kökler nefes alamaz, iri talaş daha iyi olabilir.

2.) Kılcal köklerin gelişmesine olanak sağlayacak şekilde ince dokusu olmalı. Burada kalın talaş çok kaba kalabilir, kökler boşta kalıyor olabilir

3.) Nötr olmalı. Yani diğer maddelerle kimyasal reaksiyona girmemeli. Asitten, tuzdan etkilenmemeli. Bu nedenle genelde inorganik maddeler, taşlar vs kullanılır, perlit, vermikülit, ve diğer xxxit gibi maddeler. Hatta plastik boncuklar, kırpıntılar. Talaş organik bir madde olduğu için üzerinde diğre canlıların da beslenme ve yaşama olasılığı yüksek. Bu da mantar ve benzeri kök hastalıklarına davetiye demek.

CocoPeat denilen madde de aslında odun talaşı. Hindistan Cevizi kabuğunun talaşı. Fırınlanıp kurutulmuş.

Benzer şekilde siz de kalın talaşı kullanabilirsiniz. Üstte köklenmeyi kolaylaştırmak / hızlandırmak için ince talaş kullanırsınız. Altta daha çok kaba talaş kullanırsınız, kökler nefes alır. Diğer canlılara karşı düşük yüzdeli Hidrojen Peroksit (oksijenli su) kullanırsınız, hastalıklardan korunursunuz.

Önemli olan kökleri ıslak tutacak kadar su (besin) tutması, hava alması, köklerin gelişimine olanak sağlaması. Bunlar oluyorsa, bitki hızla gelişir, boy atar. Olmuyorsa zaten anlaşılır, birşeyler yolunda değildir.

Deneyip göreceksiniz ve öğreneceksiniz. Sonuçları da burada bize anlatacaksınız.

Kolay gelsin

sulukök Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön