View Single Post
Eski 16-07-2014, 16:29   #22
Sakaki
Ağaç Dostu
 
Sakaki's Avatar
 
Giriş Tarihi: 06-06-2010
Şehir: Adana
Mesajlar: 4,815
Merhaba sn murat doğan,

Zeytin, gövdesinde kuruma yapabilen ve aynı zamanda sert geri budama yapılan kalın dallarda da geriye doğru kuruma yapabilen bir tür, bu doğru! Bunu ben de çok deneyimledim ve yaşadım. Hatta bu konuda çoğu bonsaici arkadaşı da uyarmışımdır çünkü yaraları onarma/kapatma hızı da oldukça yavaş bir ağaç.

Buradan yola çıkarak aşı tutma şansının ve süresinin diğer yaprak döken ağaçlara göre daha düşük olduğunu rahatlıkla söyleyebilirim ki benim de daha önce yaptığım yanaştırma aşılarının birçoğu tutmamıştı. Belki de tecrübemiz yetmemiş de olabilir - çok deneyimli ve sabırlı olmak lazım yanaştırma aşısı konusunda.

Esas sorunuza gelirsek: Anladığım kadarıyla aşılamadan ziyade kaynaşma olur mu demek istiyorsunuz!? Doğada gözlemlediğim delicelerin bir çoğunda doğal kaynaşmaya hiç rastlamadım. Hatta bir keresinde en az 60-70 yaşında bir delicenin iki kalın ana dalının birbirine kaynaşmış gibi olduğunu görmüştüm ve yakından incelediğimde dalların kaynaşmış gibi görünmesine rağmen KESİNLİKLE kaynaşmamış sadece çok sıkı bir şekilde bitişmiş olduğunu fark ettim. İki kalın dal arasında kalan ve birbirine temas eden kambiyum dokular ölmüş durumdaydı. Bu bana kaynaşma şansının zayıf olduğu izlenimini veriyor ama aynı zamanda bildiğiniz gibi delicelere normal zeytinler gerek kalem gerekse göz/doku aşısı yapılarak güzel sonuç elde ediliyor.

Demem o ki, kaynaşması ihtimali bence çok zor, tanukiye benzeyen ana ağacınızın canlı doku kısımlarına göz/doku aşısı yapmak ise bence daha mantıklı olur.

Sakaki Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön