View Single Post
Eski 15-07-2014, 00:06   #136
jinekolog1959
Ağaç Dostu
 
jinekolog1959's Avatar
 
Giriş Tarihi: 01-03-2013
Şehir: Ankara
Mesajlar: 120
Sn.gençgirişimci87

Mesajlarınızdan edindiğim intiba, kendinizi kafaca bu araziyi almağa angaje etmiş bulunduğunuz şeklinde.

Aslında ben forumdaki yazımı sizler gibi pek çok girişimciye yol gösterici olması için kaleme almış, her ne kadar çala klavye yazmışsam da, içinde yeni ceviz bahçesi kuracak girişimcilerin en önemli sorularına yanıtlar bulunsun istemiştim.

Paylaşım yazımı, başından sonuna kadar, her cümlenin anlamı üzerinde biraz düşünerek, tekrar okumanızı önereceğim. Aradığınız pek çok cevabı yazı zaten barındırıyor. Gene de buna üşenebilirsiniz diye, bir kere daha okumanız için aşağıda bazı alıntılar yapmakla yetineceğim:

".......bir kişinin bile yıkımını önlemek bu çabaya değer."

"Türkiye, yeterince araştırılmadan, bilgilenilmeden, yeterince emek ve para sarf edilmeden alelacele kotarılmış ve doğal olarak da başarısız olununca kendi haline terk edilmiş meyve bahçeleri mezarlığıydı."

"Ceviz benim istediğim yerde olmuyordu. Onun istediği yeri benim bulmam ve oraya gitmem gerekiyordu."

"Su yoksa ceviz de yoktur!"

Sn. Yaşar Akça'nın sözlerinden:

"Bu yatırımı İç Anadolu'nun karasal ikliminde değil de daha ılıman bir bölgede yapsaydınız çok daha iyi olurdu."

"İç Anadolu'da chandler gibi çok uzun vejetasyon süresi gerektiren tür olmaz. Bu söylediğim cümlenin altına imzamı atarım."

Ve size daha önce vermiş olduğum yanıttan:

"Bilecik Gölpazarı mükemmel bir alternatif olabilir."

"Ceviz bahçesi uzaktan kumandayla olmaz, aileye emanet edilmez."

Sn. gençgirişimci87, size daha ne diyebilirim?

Gübre takviyesini sormuşsunuz. Bunlar şu anda teferruat. Siz önce bana sudan haber verin. 150 dönüm araziden, 500 bin TL'lik yatırımdan bahsediyorsunuz.
Ben size gübre hesabından önce su hesabını çıkarayım:

Toprak zayıf, silt ve kil çok az, organik madde hemen hiç yok. Bu durumda bu araziye, uygun şartlar sağlanabilirse, sık dikim yapmak uygun olacaktır. 8x4 dikimle dönüme 30 ağaçtan 4500 ağaç dikilecek. Yetişkin bir ceviz bahçesinin (normal toprak yapısı olduğu varsayılarak) yıllık su ihtiyacı 1300-1500 mm dir. Ankara'da yıllık yağış 300 mm'dir. Aradaki fark olan 1000-1200 mm'yi sulamayla siz yerine koyacaksınız. Değil tüm bahçeye, sadece her ağaç çevresindeki 1 metrekare alana bu suyu verseniz ağaç başı 1.2 metreküp su eder. %70 kumlu bir toprakta bu ihtiyaç 2.4 metreküp olarak kabul edilebilir. Çarpın ağaç sayısıyla, yaklaşık 10 bin ton su eder. Bu suyu yazın 3 ayda vereceksiniz. Haftada bir sulasanız 12 sulama eder. Demek ki her sulamada yaklaşık 800 ton su vereceksiniz. Bu çok ciddi bir miktardır. Size bu debiyi yazın en kurak günlerinde dahi sağlayacak su kaynağını garantilemeden sakın ola ki tek bir adım dahi atmayın. Bu suyu yeraltından çekip ağaçlara ulaştırmanın maliyetini de asla gözardı etmeyin.

Para sizin paranız. Türkiye'de ihtiyaç olan suyun çoğunu sırf yağışla karşılayabilen yerler olduğu gibi, kum, silt ve kil oranları çok daha dengeli, organik maddesi çok daha yüksek binlerce satılık arazi var.

Kimden nasıl danışmanlık alabilirim diye sormuşsunuz. Şu ana kadar bedavaya oldukça iyi bir danışmanlık aldığınızı söyleyebilirim. Bundan sonrası için kesinlikle profesyonel destek alın. Maliyet analiz hesabına bir kalem de bunun için ekleyin.

Sevgiler, başarılar.

jinekolog1959 Çevrimdışı   Başa Dön