View Single Post
Eski 15-07-2007, 13:45   #42
Todor
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 30-07-2006
Şehir: Yalova
Mesajlar: 6,884
Yoğurt yapımına en uygun süt veren hayvanlar (yüksek yağ=lezzetli yoğurt) sıralaması (hayvancı olduğum için benim ilgi alanıma giriyor, bildiklerimi yazayım)

1- Manda (yağ oranı %8-9 civarındadır. Sütü lüle kaymak imali için idealdir)

2- Koyun (sakız veya kıvırcık)

3- Keçi (sanaen veya maltız)

4- Yörük ineği (Yörükler yabancıya karşı çok acımasızdır. Hele altında yavrusu varken öldürme maksadı ile saldırır. Günlük süt verimi düşük olup yağ oranı % 6 civarındadır. Bakıcılarına karşı kedi gibidirler.)

5- Jersey İneği (Fransa menşeilidir, rengi kızıl kahvedir, çok uysaldır, amerikada ıslah edilmiş ırklarda günlük süt verimi 20 kg kadardır. Yağ oranı %4.5 -5 oranındadır, et verimi çok düşüktür. Yediği yemden maksimum oranda fayda sağlar. Ülkemizde bu özelliğinden dolayı mera bakmından fakir olan karadeniz bölegsinde yaygınlaştırılmıştır.)

6- Montofon ineği (kombine bir ırktır, çok uysal ve insancıldır. Peşinizde götürmek için ipe gerek yoktur. Başını omuzunuza dayamak ister. Günlük süt verimi 30 kg kadardır. Erkeklerde canlı ağırlık 1500 kg'a kadar çıkabilir)

7- Simental ( montofon için söylenenlerin hepsi simental ineğinede söylenebilir. Duygulu hassas hayvanlardır. Bir kere küserlerse gönlünü almanız gerekir. Ayak yapıları sağlam olduğu için kolay kolay tırnak hastalıklarına yakalanmazlar, bu yüzden orta anadoluda yaygındırlar.Sarı beyaz alacalı renkleri ve sarkık gerdanları ile çok güzellerdir)

8- Holstain-Freizer (Renklerinden dolayısiyah beyaz alaca olarakta isimlendirilir. Süt verimi en yüksek ırktır. 3üncü doğumdan sonra 60 kg kadar süt verebilir. 300 gün laktasyon hesabı ile senede 18 ton süt verebilirler. Bu kadar fazla süt verdiği için hem meme hastalıklarına çok kolay yakalanır, hem yağ oranı düşüktür. %2.8 ile 3.8 arasında değişir. Çok fazla yemesi gerekir. Zengin meraları sebebi ile marmarada yaygındır. Aslında soğuk iklim hayvanıdır. -18 dereceye kadar sorunsuz büyüyebilir. +25 derecede büyümesi durur, süt verimi düşer. Karakter olarakta çok sıcak kanlı değildir.)

Todor Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön