View Single Post
Eski 13-07-2014, 07:33   #135
gencgirisimci87
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 29-06-2014
Şehir: Ankara
Mesajlar: 20
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi jinekolog1959 Mesajı Göster
Sn. gençgirişimci87

Bu toprak numunesinin hangi katmana ait olduğunu belirtmemişsiniz. Tarlayı temsil ettiğini düşündüğünüz bir noktada 0-30, 30-60, 60-90 ve 90-120 cm katmanlarından alınan 4 ayrı numunenin değerlendirilmesi çok daha sağlıklı olur. 15 dönümde bir bu analizi yaptırabilirsiniz.

Ben bu numunenin 60, 90, 120 cm'den alınmış 3 numunenin karıştırılarak elde edilmiş olduğu varsayımıyla kabaca bir değerlendirme yapayım.

Biliyorsunuz ceviz için en ideal topraklar tınlı topraklardır.(Saturasyon yüzdesi 30-50 arası). Sizin 44 olan saturasyon yüzdeniz bence mükemmel.

Kum oranınızın yüksekliği bence bir miktar sıkıntı doğurabilecektir. Biliyorsunuz ne su, ne bitki besin maddeleri fazla kumlu topraklarda tutulamayıp aşağı katmanlara doğru yıkanacağı için sulama ve gübreleme aralıklarınızın oldukça sık tutulması gerekecektir. Ankara gibi kurak yazları olan bir bölgede bu durum, arazinin büyüklüğü de göz önüne alındığında, çok ciddi kapasiteli, güvenilir, yazın seviyesi düşmeyecek, kurumayacak bir su kaynağına ihtiyaç duyacağınızı gösterir. (Şu sırada Polatlı'da Sakarya nehri de, Ankara Çayı da, kuyuların %80'i de kurumuş veya seviyeleri çok düşmüş durumda ve çiftçiler perişan)
İşletme müddeti boyunca sulama ve gübreleme maliyetlerinizin normalin iki katı hesaplanmasında fayda var. Tarlaya elektrik çektirme olanaklarını araştırmanızı öneririm. Maliyet analiz tablosunda belirttiğiniz fiyata kurulacak güneş enerji sisteminin kapalı havalarda ve akşam saatlerinde çalışmaması söz konusu ise çok sıkıntı yaşarsınız. İhtiyaç duyulacak enerji, tarlanın alt ve üst sınırları arasındaki kot farkı, kuyunun yukarıda mı, aşağida mı olacağı vb değişkenlere çok bağlı olduğundan bir an evvel jeofizik araştırmanızı yaptırın.

Kireç, tuz, pH güzel. Fosfor ve potasyum da sonra takviye edilebilir. Ama organik madde oranı bence çok düşük, adeta çöl gibi. Bu oranın 8-10 kat arttırılması için esaslı bir yanmış hayvan gübresi takviyesi şart.

Şimdilik bu kadar. Sağlıcakla kalın.
Sn. Jinekolog1959 , yaptiginiz degerli yorumlar ve anlasilir ifade tarziniz bizim icin yol gosterici ve heyecan verici oluyor. Bunun icin bir kere daha tesekkur ediyorum.

Oncelikle maliyet tablosunu, degerlendirmeleriniz dogrultusunda revize ettik. Soylediginiz gibi arazinin jeofizik raporunu elde ettikten sonra enerji ihtiyaci giderleri netlik kazanacaktir.

Toprak testi icin numuneleri sizinde varsaydiginiz gibi 60-90-120 cm'den aldirmistik. Ancak bu sonuc on bilgi niteliginde tek yerden alinmisti. Jeofizik raporundan sonra benimde Ankara'ya gelisim ile detayli (15da/1bolge olarak) numune aldiracagiz. Yukarida bahsettiginiz gibi yuksek kum oranini, atilacak gubre ile kontrol altina almayi dusunuyoruz. Ankara gibi su kaynaklari kisitli bir bolgede umuyoruz ki su ihtiyacimiz astronomik seviyelere ulasmaz. Yanliz bu durumun iyi tarafi, daha once hesapladigimiz kum cekme masrafindan bizi kurtariyor. Bunlarin yaninda en onemli mudahale olan organik seviyesini yukseltmek icin kullanilacak gubre miktarini, donum basina ya da fidan cukuru basina nasil hesaplayabiliriz? bu konuda kime danismaliyiz? Sizce en garanti cozum deneme cukuru olusturmak olabilir mi?

Saygilar

gencgirisimci87 Çevrimdışı   Başa Dön